Sari la conținut
cum-afli-daca-ai-probleme-cu-tiroida

Tiroida este o glandă care a împrumutat forma unui fluture, fiind situată la nivelul gâtului. Este responsabilă de reglarea metabolismului, iar dereglările ei duc la apariţia problemelor la nivelul mai multor organe. Iată ce investigaţii îţi arată dacă totul este bine sau dacă e cazul să începi un tratament, conform ghidului ”Toate analizele medicale pe care le faci într-o viaţă”.

Pentru identificarea disfuncţiilor tiroidiene, medicii endocrinologi recomandă, în afara analizelor de sânge, investigaţii medicale precum ecografia tiroidiană şi scintigrafia.

Scintigrafia depistează cancerul tiroidian

Scintigrafia tiroidiană este o analiză esenţială care permite evaluarea ţesutului tiroidian, cu ajutorul căreia se poate stabili tipul nodulilor tiroidieni (dacă sunt sau nu canceroşi).  Rar scintigrafia este recomandată şi pacienţilor a căror  teste sangvine indică hipotiroidism sau hipertiroidism, pentru o evaluare cât mai amănunţită. Tot cu ajutorul acestei proceduri se evaluează starea pacienţilor după tratamentul anticanceros.

Cum te pregăteşti pentru intervenţie

  • trebuie să întrerupi orice tratament medicamentos administrat pentru tiroidă, cu o săptămână înainte de procedură;
  • trebuie să anunţi medicul dacă iei medicamente pentru alte afecţiuni, cât şi dacă alăptezi;
  • cu două ore înainte de investigaţie,  nu ai voie să mănânci.

Interzisă femeilor însărcinate

Cu patru ore înainte de începerea procedurii, medicul îţi va da o pastilă cu iod, ca să fie absorbit de glanda tiroidă. Apoi, medicul face capturi cu o cameră specială. Procedura va fi repetată după 24 de ore. Scintigrafia nu are efecte secundare, însă nu este recomandată femeilor gravide sau celor care alăptează. Procedura costă în jur de 300 de lei.

CONTINUAREA PE: click.ro

Comentarii

Ultimă oră