Orezul e un ingredient neprețuit în bucătărie și e baza unor feluri clasice de mâncare: pilaf, rizoto, budincă, sărmăluțe, salate. Pentru a nu da greș trebuie să știi și cum să-l gătești.
Ține cont de aceste recomandări și orezul o să iasă pufos, nelipicios.
1. Înmoaie sau spală orezul înainte de a-l fierbe. Orezul cu bobul lung se clăteşte în jet de apă rece, până când apa iese curată, fără amidon în exces. Acesta face ca orezul fiert să se lipească.
2. Fierbe-l în multă apă la foc mic. Nu-l fierbe la foc mare pentru că se vor sparge boabele; nu învârti în orezul cu bob lung, ca să nu se zdrobească boabele, eliberând astfel amidonul care face orezul lipicios.
3. La final lasă-l să infuzeze. Când orezul e aproape fiert, ia-l de pe foc, scurge-l bine și pune-l înapoi în oală, acoperă-l cu capac și lasă-l 2-3 min să fiarbă în abur propriu.
E bine de ştiut…
- Cel mai bun orez pentru rizoto este cel cu bobul mediu - variantele italiene Arborio sau Carnaroli.
- La finalul fierberii, consistenţa boabelor de orez trebuie să fie al dente – la fel ca la paste - adică nu sunt complet fierte.
- Orezul pentru rizoto îşi măreşte volumul de 4-5 ori, aşa poţi să calculezi cam de câtă supă concentrată ai nevoie.
- E mai uşor să găteşti rizoto în cantităţi mai mici, pentru că ai mult de învârtit la el.
- Cu cât orezul e mai bine înmuiat, cu atât mai scurt va fi timpul de fierbere.
- Pentru a măsura corect orezul, foloseşte o cană de măsurat; o porţie de orez e de cca 65 ml.
-Pentru budinci, foloseşte doar orez cu bobul scurt.
Care e diferenţa dintre tipurile de orez?
OREZ CU BOB LUNG
Are bobul lung şi subţire, iar la fierbere boabele se separă. E recomandat pentru pilaf.
OREZ CU BOB MEDIU
Bobul e puţin mai scurt decât la varianta bobului lung; folosit în general la prepararea salatelor.
OREZ CU BOB SCURT
Are cel mai mare conţinut de amidon şi devine lipicios o dată fiert. Folosit mai ales în Asia datorită acestei proprietăţi care îl face mai uşor de mâncat cu beţisoarele.Orezul cu bobul rotund este perfect pentru budincile coapte îndelung la cuptor.