Sari la conținut

Orezul e un ingredient neprețuit în bucătărie și e baza unor feluri clasice de mâncare: pilaf, rizoto, budincă, sărmăluțe, salate. Pentru a nu da greș trebuie să știi și cum să-l gătești.

Ține cont de aceste recomandări și orezul o să iasă pufos, nelipicios.
1. Înmoaie sau spală orezul înainte de a-l fierbe. Orezul cu bobul lung se clăteşte în jet de apă rece, până când apa iese curată, fără amidon în exces. Acesta face ca orezul fiert să se lipească.
2. Fierbe-l în multă apă la foc mic. Nu-l fierbe la foc mare pentru că se vor sparge boabele; nu învârti în orezul cu bob lung, ca să nu se zdrobească boabele, eliberând astfel amidonul care face orezul lipicios.
3. La final lasă-l să infuzeze. Când orezul e aproape fiert, ia-l de pe foc, scurge-l bine și pune-l înapoi în oală, acoperă-l cu capac și lasă-l 2-3 min să fiarbă în abur propriu.
E bine de ştiut…
- Cel mai bun orez pentru rizoto este cel cu bobul mediu - variantele italiene Arborio sau Carnaroli.
- La finalul fierberii, consistenţa boabelor de orez trebuie să fie al dente – la fel ca la paste - adică nu sunt complet fierte.
- Orezul pentru rizoto îşi măreşte volumul de 4-5 ori, aşa poţi să calculezi cam de câtă supă concentrată ai nevoie.
- E mai uşor să găteşti rizoto în cantităţi mai mici, pentru că ai mult de învârtit la el.
- Cu cât orezul e mai bine înmuiat, cu atât mai scurt va fi timpul de fierbere.
- Pentru a măsura corect orezul, foloseşte o cană de măsurat; o porţie de orez e de cca 65 ml.
-Pentru budinci, foloseşte doar orez cu bobul scurt.
Care e diferenţa dintre tipurile de orez?
OREZ CU BOB LUNG
Are bobul lung şi subţire, iar la fierbere boabele se separă. E recomandat pentru pilaf.
OREZ CU BOB MEDIU
Bobul e puţin mai scurt decât la varianta bobului lung; folosit în general la prepararea salatelor.
OREZ CU BOB SCURT
Are cel mai mare conţinut de amidon şi devine lipicios o dată fiert. Folosit mai ales în Asia datorită acestei proprietăţi care îl face mai uşor de mâncat cu beţisoarele.Orezul cu bobul rotund este perfect pentru budincile coapte îndelung la cuptor.

Comentarii

Ultimă oră