Sari la conținut

Cum îşi bat joc italienii de români: La furat! Bum Bum! La luat gâtul! Bum Bum!

O melodie satirică realizată de un post de radio italian la adresa românilor în care sunt făcuţi criminali şi proxeneţi a stârnit reacţii puternice de indignare atât în comunitatea românească din Peninsulă, cât şi la nivelul Ministerului român de Externe.

Melodia se numeşte “Faccio bordello” (Fac un măcel) şi este  interpretată de Zlatan - unul din personajele emisiunii radiofonice cu  caracter satiric “Lo Zoo di 105” de pe Radio 105, un post de radio cu  mare audienţă în Italia. "Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie",  făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se  de proxenetism şi trafic de copii.

Versurile melodiei "Fac un măcel":

* “Vin dintr-o familie rău-famată/ De mic o luam pe spinare/  Chiar dacă nu am o casă/ Eu umblu cu papucii mei rupţi/ Asta nu e casa  mea, eu vin din România, pentru a vinde marfă./ Iau cuţitul, fac un  măcel, îmi iau familia, fug în Sicilia/ Iau ciocanul, sparg uşa și scap  de poliţie./În Italia, viaţa e scumpă/ Eu trăiesc în rulota mea/ De  muncă nu e, eu fur pentru că-mi plac maşinile frumoase/ Gata - nu e vina  mea că vin din Ţigania şi cultiv marijuana.../ Dacă nu-ţi place,  aranjez eu totul./ Iau pistolul şi fac: Bum Bum!(…)/ Eu vând pudră,/ Şi  luaţi aminte!/ Cine nu e bun cu noi, noi îi facem: Bum Bum!/ La furat!  Bum Bum!/ La luat gâtul! Bum Bum!/ La jefuit! Bum Bum!/ La înjunghiat!  Bum Bum!”

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul sunt rasiste, vehiculând  cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat  "Gazeta Românească", publicaţia comunităţii românilor din Italia. Şi Ministerul de Externe a reacţionat astăzi dezaprobând ideea parodică a italienilor: "Deşi este vorba despre o parodie, clişeele de factură negativă la  adresa cetăţenilor români reprezintă o generalizare nejustificată şi un  gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a  stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea întregii  comunităţi de români”, transmite Ministerul.  (L.A.)


Ascultă mai jos cântecul în original:

Comentarii

Ultimă oră