Sari la conținut

Cum să alegi un aragaz sau cuptor fără să dai greș

cum-sa-alegi-un-aragaz-sau-cuptor-fara-sa-dai-gres

Un aragaz sau un cuptor reprezintă o investiție importantă pentru bucătăria ta, dar și pentru stilul tău de viață. Fie că optezi pentru un model electric sau pe gaz, noi îți vom prezenta cele mai căutate caracteristici de care trebuie să ții cont în alegerea modelului tău preferat.

În primul rând, să definim tipurile principale de aparate pentru gătit, în funcție de rolul acestora:

  • Cuptor– Este aparatul de gătit potrivit pentru coacere, putând fi încorporat sau individual, cu o plită integrată sau fără.
  • Plita – Este caracterizată printr-o suprafață de lucru orizontală care încălzește vasele cu ajutorul gazelor sau a curentului electric. Poate fi separată de cuptor, încorporabilă sau de sine stătătoare.
  • Aragaz – Încorporează ambele elemente de mai sus, având de regulă plită cu ochiuri ce funcționează pe gaz.

Fie ca optezi pentru electric sau gaz, opțiunile sunt diversificate. Urmeazăsă descoperim atât tipurile de plite, cât și cuptoarele și aragazele care sunt potrivite pentru tine.

Plita

Plita electrică poate fi cu bobină, vitroceramică sau pe inducție electromagnetică. Primele prezintă niște bobine care transformă curentul electric în căldură. Acestea sunt cele mai conveniente plite electrice, datorită ușurinței în folosire.

Plitele vitroceramice sunt mai rapide și se curăță ușor, dar va trebui să ai grijă deoarece se pot zgâria ușor. Plitele cu inducție sunt cele mai sigure și sunt foarte rapide, însă necesită vase speciale pentru a putea funcționa.

Plita pe gaz gătește uniform, dar este mai puțin rapidă decât modelele electrice, deși unele modele sunt echipate cu un arzător cu eficiență ridicată.

Cuptorul

Cuptorul poate fi electric sau pe gaz.

Cuptoarele pe gaz gătesc mai puțin uniform decât cele electrice, însă vaporii de gaz asigură o umiditate crescută, potrivită pentru a găti fripturi suculente sau prăjituri cu siropuri.

Cuptoarele electrice vin în multe varietăți de modele, fiecare cu specificații și funcții speciale. Ele beneficiază de multe ori de o funcție de autocurățare catalitică sau pirolitică. Funcția pirolitică încălzește cuptorul la temperatură foarte ridicată, până când resturile de alimente și grăsime din interior se transformă în scrum, care poate fi ușor curățat cu ajutorul unei lavete. La acestea se adaugă programele de Pizza, funcțiile de Grill sau Booster, precum și alte variabile care pot fi ușor controlate din panoul electronic de comandă al cuptorului.

Aragaz

Un aragaz conține atât o plită pe gaz, cât și un cuptor electric sau pe gaz. Având parte de avantajele ambelor tipuri de produse, un aragaz este perfect pentru început, sau când ai nevoie de un cuptor electric, dar și de o plită pe gaz.

Nefiind incorporabil, un aragaz se montează ușor, de multe ori fără să fie necesară intervenția unui instalator. Modelele mai noi necesită accesul la o sursă de curent, atât pentru cuptorul electric cât și pentru aprinderea integrată.

Achiziționarea unui aparat de gătit este în cele din urmă o experiență personală. Va trebui să alegi un cuptor sau un aragaz care funcționează cel mai bine pentru tine și care dispune de funcțiile pe care vrei să le folosești cât mai des.

Comentarii

Ultimă oră