Sari la conținut
cum-sa-ne-comportam-in-caz-de-cutremur

Detașamentul 1 de Pompieri Brașov își deschide larg porțile, mâine, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Evenimentul se va desfășura  între orele 10.00 și 13.00, timp în care brașovenii pot vedea mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire a acestora. De asemenea, vor avea loc şi activităţi de informare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun şi la modul de comportament în astfel de situaţii. „Conştientizarea riscurilor la care suntem supuşi în zona unde locuim şi adoptarea unui comportament adecvat pentru fiecare situaţie posibilă reprezintă elemente esenţiale în abordarea unor posibile evenimente cu impact major. În acest sens, dorim să reamintim cetăţenilor principalele norme specifice de comportare pe timpul şi după producerea unui seism”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului  pentru Situații de Urgență Brașov, căpitanul Ciprian Sfreja. Astfel, printre regulile de comportare în caz de seism se numără următoarele:

1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.

2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

4. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.

5. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

6. Nu alergaţi în stradă.

7. Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.

Comentarii

Ultimă oră