Toamna este sezonul în care gospodinele îşi pregătesc cămara pentru iarnă, iar printre numeroasele borcane de dulceaţă, compot şi zacuscă ori alte legume murate trebuie să fie şi varza murată.

Folosită pentru gătirea sarmalelor ori pentru a pregăti salată, varza murată se poate pregăti cu uşurinţă, ţinând cont de câteva sfaturi simple. 



Ingrediente:
20-25 verze potrivite
1 lingură sare la
1 l apă
câteva boabe de porumb
1 gutuie
floare de mărar uscată
1 legătură hrean
 
Mod de preparare:

Varza se scobeşte şi se umple cu sare, după care se aşează în butoi. Apoi se taie hreanul fâşii şi se aşează peste varză. După aceea se pun florile de mărar uscat, boabele de porumb şi gutuia.

 
După ce toate ingredientele au fost puse în butoi, se face o saramură din apă rece şi sare.
 
ATENŢIE! Se pune o lingură de sare la un litru de apă. Dacă puneţi mai multă sare riscaţi să obţineţi o varză extrem de sărată!
Timp de trei-patru zile se vântură varza.

Tot ce ne mai rămâne de făcut este să aşteptăm iarna ca să ne putem bucura de aceată bunătate românescă. Cantităţile de mai sus sunt recomandate pentru un butoi de 60 de litri.