Sari la conținut

„Curăţenie subterană”, pentru prevenirea inundațiilor, pe str. Avram Iancu, Morii, Gării, 13 Decembrie

curatenie-subterana-pentru-a-prevenii-inundatiile-pe-str-avram-iancu-morii-garii-13-decembrie


    După ce Braşovul a tot fost inundat în ultima perioadă din cauza ploilor abundente, primarul municipiului, George Scripcaru, i-a convocat marţi într-o şedinţă pe directorii Companiei Apa și pe cei al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov, pentru a le cere să rezolve problema.


    „Le-am cerut să-şi facă treaba, să identifice care sunt cauzele, problemele şi soluţiile.


   Din punctul meu de vedere, Compania Apa este responsabilă de sistemul de canalizare, iar SGA are rol de reglementare. Le-am cerut să identifice care sunt cauzele, problemele şi soluţiile.


     Eu cred că nu putem să facem să nu se vadă aceste lucruri, şi că această entitate numită Compania Apa, care are un rol foarte important în ceea ce înseamnă administrarea reţelei de canalizare a municipiului, să nu prezinte şi soluţii şi să nu-şi facă treaba.


    Acest lucru nu poate fi tolerat şi le-am adresat o solicitare foarte fermă, şi lor, şi celor de la SGA, să facă ce au de făcut, pentru că sunt specialişti în domeniu, au atribuţii în acest sens şi sunt şi plătiţi pentru asta. Noi plătim bani Companiei Apa şi în schimbul acestor bani, ca şi prestaţie, ei trebuie să rezolve lucrurile. Sper să identifice soluţia acestei probleme în următoarea perioadă. Altfel cred că la nivelul entităţilor care gestionează această companie ar trebui să se discute alte decizii”, a avertizat primarul Brașovului.


    Urmează verificări


   În timpul şedinţei, reprezentanţii Companiei Apa, cei ai SGA şi cei ai Primăriei Braşov au stabilit planul pe termen scurt: analizarea sistemului de canalizare pentru a înlătura eventualele blocaje care au făcut dificilă scurgerea apelor, chiar şi în zonele în care au fost realizate lucrări la sistemele de captare a apelor pluviale, cum este cazul intersecţiei de la Stadionul Tineretului.

„Sistemul a fost creat, 3 ani de zile a fost funcţional, nu am avut probleme încă, însă ca orice sistem trebuie întreţinut, reparat şi verificat în permanenţă. S-au stabilit sarcini clare şi măsuri pe care trebuie să le îndeplinească şi Compania Apa şi SGA.


     De miercuri se trece la realizarea acestor măsuri: la verificarea gradului de colmatare în aval de stadion a Canalului Timiş, la curăţirea conductelor care colectează canalizarea menajeră de pe strada Avram Iancu şi strada Morii, la repararea căminelor care se găsesc la intersecţiile străzilor Avram Iancu şi Mihai Viteazu cu Morii, la fixarea unor guri de canalizare. De asemenea, va fi curăţată reţeaua din faţa Gării Braşov, va fi verificat sistemul de captare de sub podul de pe strada Hărmanului. Totodată, se va monta un clapet la trecerea pe sub podul CFR de la Triaj. Nu în ultimul rând, preventiv, se va curăţa sistemul de pe strada 13 Decembrie”, a declarat viceprimarul Barabas Laszlo, care va lucra împreună cu reprezentanţii Companiei Apa şi cu cei ai SGA.

Problema de la Stadionul Tineretului… „a revenit”

La rândul său, directorul Companiei Apa Braşov, Dorin Fătu, a declarat că „am făcut un plan imediat, pe termen scurt, în care să rezolvăm problema Străzii Stadionului, care nu ne-a mai dat bătăi de cap de trei ani de zile, dar care se pare că a revenit. Mai e problema de la gară, problema de sub pod de la Hărmanului, podul de pe strada 13 Decembrie. Vor fi rezolvate şi trebuie să le avem permanent în atenţie.


   Eu cred că în maxim două săptămâni toate problemele acestea vor fi rezolvate, ca atunci când vin ploi torenţiale să nu se mai întâmple acelaşi lucru. Rezolvarea e în ridicarea tuturor capacelor, introducerea de camere de luat vederi pe conductă şi a vedea dacă există cantităţi mari de depuneri pe conducte, iar dacă sunt astfel de lucruri, să scoatem tot afară, ca secţiunea să fie eliberată” a susținut directorul Companiei Apa Braşov, Dorin Fătu.

Totodată, directorul SGA Braşov, Mihai Uţă, a anunţat că, începând cu data de 26 august 2020, ora 9.00, „împreună cu Compania Apa Braşov, vom trece la verificarea Canalului Timiş pe sectorul Mihai Viteazu - Prodlacta - Gheorghe Doja, unde au fost lucrări de decolmatare în anii anteriori, să vedem dacă există o problemă reală acolo. Dacă nu, colegii de la Compania Apa vor face o inspecţie video pe reţelelor lor de canalizare menajeră, să identificam problemele şi să găsim soluţii la aceste probleme”.

Comentarii

Ultimă oră