Sari la conținut
curs-de-ornat-torturi-la-brasov-galerie-foto

S-au pregătit într-o specializare care nici nu există acum în nomenclatorul de meserii. Vorbim despre câteva doamne din Braşov, dar şi din alte judeţe, care au învăţat cum să decoreze cu flori sau dantelă torturi delicioase pentru diverse evenimente. Din tainele meseriei au învăţat de la Cerasela Chiriţă, maestru cofetar care a studiat arta decorării torturilor la New York. În doar două zile, cursantele au învăţat cum se fac lalele, hortensii, trandafiri sau orhidee. Nu, nu este vorba despre grădinărit, ci de crearea unor delicioase flori, care la final, împodobesc un tort. Şi dacă aţi crede că este o joacă de copil, vă înşelaţi. Cea mai complicată este laleaua. „Trebuie parcurşi foarte mulţi paşi pentru a ajunge la forma finală: decupăm petalele separat, formăm pistilul, această tijă, avem nevoie de timp de uscare, ca să stea în forma lor naturală. Atunci când formăm petalele pe pistilul format înainte, cam 24 de ore avem nevoie de timp de uscare”, a explicat Cerasela Consuela Chiriţă, maestru cofetar. Însă nici trandafirul nu-i mai uşor de realizat.

Decorator în pastă de zahăr

După flori, cursantele au învăţat cum se realizează dantela comestibilă. O muncă mult mai migăloasă şi care necesită multă atenţie şi răbdare. „Dantela o facem într-un mulaj siliconat cum este acesta, în prealabil formăm mixtura, o colorăm dacă este cazul, după care avem două metode: de a coace acest produs sau a-l lăsa la uscat 24 de ore”, le-a mai explicat cursantelor maestrul cofetar. Decorarea acestor torturi este în prezent mai mult o artă şi practic completează meseria de cofetar-patiser. Cursuri specializate nu există pe acest segment. Chiar dacă spun că a fost mai greu la început, cursantele sunt mulţumite de ce a ieşit din mâna lor. „Greu, greu, dar în 2 zile am reuşit să alcătuim un buchet foarte frumos, să învăţăm multe modele de flori, frunze, buchet. Vom învăţa şi dantelă să facem”, a spus una dintre cursante „Noi am învăţat foarte mult de pe internet şi în laborator ne-a ajutat foarte mult internetul, pe diferite site-uri şi cu răbdare înveţi”, a mărturisit o altă cursantă. „E o completare a meseriei nu este o meserie aparte, practic nici nu ştiu dacă există în nomenclatorul de meserii să fii decorator în pastă de zahăr”, ne-a spus Cerasela Consuela Chiriţă. Astfel de cursuri maraton vor mai fi organizate la Braşov.

Comentarii

Ultimă oră