Sari la conținut

Curtea de Conturi: Casa de Pensii Publice a făcut plăţi eronate şi nelegale de zeci de milioane de lei

curtea-de-conturi-casa-de-pensii-publice-a-facut-plati-eronate-si-nelegale-de-zeci-de-milioane-de-lei

Casa de Pensii Publice a făcut plăţi eronate şi nelegale de peste 33 de milioane de lei, anunţă Curtea de Conturi. În perioada 2009 - 2013, au fost făcute plăţi eronate în valoare de peste 27 de milioane de lei. Acestora li s-au adăugat plăţi nelegale de aproape 6 milioane de lei, în urmă cu doi ani, scrie b1.ro.
     Un raport al Curţii de Conturi arată că au fost plătite eronat din bugetul de stat, în perioada 2009-2013, unele drepturi în valoare de peste 27 de milioane de lei de către Casa de Pensii Publice. Acestea au fost în principal acordate în baza unor acte normative anulate începând cu anul 2011. Curtea de Conturi anunţă că au fost plătite nelegal din bugetul de stat şi unele drepturi de peste 4 milioane de lei. Asta în condiţiile în care intervenise decesul beneficiarilor, iar plata drepturilor nu a încetat în luna următoare decesului pentru următoarele categorii, şi anume pentru pensii de agricultori, indemnizaţii sociale pentru pensionari sau indemnizaţii pentru însoţitor. În plus, s-au plătit nelegal alte indemnizaţii de însoţitor de aproximativ 400.000 de lei, acordate pensionarilor de invaliditate gradul I care au beneficiat în perioada 2011-2013 şi de asistent personal sau indemnizaţii de însoţitor de la bugetele locale. Curtea de Conturi a mai constatat că nu au fost verificate nici serviciile prestate de către furnizori, şi anume facilităţi acordate unor persoane pentru decontarea transportului cu metroul sau trenul în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei.
În raport se mai precizează că au fost constatate nereguli şi în bazele de date privind evidenţa beneficiarilor de drepturi de la bugetul de stat. Mai precis, în unele cazuri lipsesc elemente de identificare a acestora.

Comentarii

Ultimă oră