Sari la conținut

Dan C. Mihăilescu lansează la Braşov cartea «Intelectuali la cratiţă»

Luni, 9 aprilie, în cadrul conferinţei "Plăcerile cărnii şi bucuriile spiritului. Oare nu se poate şi invers?" scriitorul Dan C. Mihăilescu îşi va lansa cartea "Intelectuali la cratiţă". Conferinţa începe la ora 17.00 şi are loc la libraria Okian.  Vor prezenta preot prof. dr. Cristian Muntean  şi lector univ. dr. Virgil Borcan. Coordonatorul evenimentului este profesorul Adrian Sandu de la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”.

O scurte recenzie. "Intelectuali la cratiţă este o carte de reţete, care conţine, subteran, toată mitologia mâncării din istoria omenirii. Însă fiecare are şi o mitologie personală legată de avatarurile mesei. Am dorit încă de mult să le unesc într-o singură carte. Mi s-a întâmplat uneori să dau peste o reţetă la un romancier cunoscut şi, imediat ce terminam de citit, să gătesc un fel de mâncare à la manière de... , aşa cum poeţii de la 1900 inventaseră un stil al imitaţiei, care, în fond, fixa mai bine modelul. Ideea că prepar cocktailuri sau rulade semnate mă amuza atât pe mine, cât şi pe invitaţii mei. Dintr-un motiv obscur, scriitorii, intelectualii, artiştii sunt consideraţi, prin prejudecată, oameni aflaţi la kilometri depărtare de „cratiţă“. M-am gândit că n-ar fi rău ca lumea să-i vadă şi-n alt loc decât în turnul de fildeş fără bucătărie, în care i-a aşezat, de cele mai multe ori pe nedrept, tradiţia. Aş fi vrut ca aroma mâncărurilor să-i lege, cu mâinile ei lungi şi transparente, pe cei care citesc şi mănâncă de cei care scriu şi gătesc.
[...]Cele două liste strict alfabetice, de la B la Z, au fost împletite ca la o masă festivă, unde, cel puţin odinioară, alternau riguros doamnele cu domnii. Autorul colectiv astfel rezultat are, ca-n poveşti, 40 de mâini cu care să pregătească masa. Vârsta lui este între 33 şi 95 de ani. Geografic vorbind, e acoperită cam toată harta României: există spaţiul regăţean, cu varianta oltean, cel bănăţean, cel ardelean, moldovean şi năsăudean, plus ceva Mitteleuropa. În privinţa apetitului, autorul colectiv trece prin toate fazele: anorexic, mofturos, gourmet, gurmand sau chiar mâncău. Priceput sau nu la prepararea bucatelor, are totuşi câteva reţete personale de împărtăşit. Fiecărui autor individual i-am schiţat, din câteva linii numai, un mic portret literar separat, neconvenţional şi subiectiv, întrucât toţi sunt prea cunoscuţi ca să mai aibă nevoie de trimiteri clasice la titlurile cărţilor scrise sau traduse." povesteşte autorul.

Cine e Dan C. Mihailescu? Scriitorul Dan C. Mihailescu  (n. 1953) a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana la Universitatea din Bucuresti, in 1976. A fost cercetator la Institutul de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" (1980-2003), secretar de redactie al Revistei de istorie si teorie literara (1983-1986), editorul suplimentului Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul (1991-1996, 2001-2004), iar din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTv (Premiul Consiliului National al Audiovizualului in 2003). A scris cronici literare la revistele Transilvania (1983-1989), 22 (1994-2000), si Ziarul de duminica (2001-2006), apoi la Jurnalul national (2006-2007) si Evenimentul zilei, in prezent semnind articole in revista culturala Dilema veche.
A debutat editorial in 1982 cu volumul Perspective eminesciene (Premiul de Debut  al Uniunii Scriitorilor, reeditat in 2006), urmat de Dramaturgia lui Lucian Blaga, 1984, Intrebarile poeziei, 1989, Stingacii de dreapta, 1999, Carte de bucati, 2003, Scrieri de placere, 2004, Literatura romana in postceausism (vol. I, 2004,vol. II, 2006, vol. III, 2007), Indreptari de stinga, 2005, Viata literara (vol. I, 2005, vol. II, 2006), Dansind pe ruine, 2006, De la coroana regala la Cercul Polar, 2007, Idei cu zimti, 2008, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu, 2009, Despre Cioran si fascinatia nebuniei, 2010, Cartile care ne-au facut oameni, 2010, Si asa mai departe?, 2011, Oare chiar m-am intors de la Athos?, 2011. Literatura memorialistica si epistolara constituie unele dintre preocuparile sale constante.
Este prezent in volume colective (dictionare, antologii etc.) din tara si strainatate, in peste treizeci de prefete, postfete, antologii, editii (de la I.L. Caragiale, Mircea Eliade, E.M. Cioran, Sextil Puscariu si F. Brunea-Fox la Haig Acterian, Ioan Petru Culianu, Valeriu Anania, Sorin Marculescu, Constanta Buzea si Ioan Es. Pop).
A tradus la editura Humanitas trei carti de Jean-Francois Revel (Cunoasterea inutila, 1993, Revirimentul democratiei, 1994, Obsesia antiamericana, 2004), teatru complet de Eugen Ionescu, in cinci volume, la editura Univers (1993-1998, Premiul Uniunii Scriitorilor), Sfirsitul imperiului, de Emmanuel Todd, Uniunea Europeana...o noua URSS?, de Vladimir Bukovski s.a.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor, al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti, premiile revistelor Transilvania, Flacara, Ateneu, Cuvintul, Tribuna, Luceafarul s.a.

Comentarii

Ultimă oră