Sari la conținut

David, răspunzător de jaful de la Hidroelectrica

david-raspunzator-de-jaful-de-la-hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, cere acţionarilor companiei de stat să aprobe iniţierea unor acţiuni în răspundere pentru daune împotriva ultimilor trei directori generali ai producătorului de electricitate, respectiv Traian Oprea, brașoveanul Mihai David şi Constantin Trihenea, scrie Ziarul Financiar.

Următoarea Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica este programată pentru 31 octombrie, potrivit convocatorului. Producătorul de energie deţinut de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a intrat în insolvenţă în 20 iunie şi de atunci se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.
Lui Mihai David i se reproşează contractele cu CET Braşov şi Patinoarul Braşov. Şi, surpriză, David era consilier local în Braşov, fiind acuzat de conflict de interese. Tot lui David i se reproşează vânzarea de energie către Electrica, în celebrul export făcut în 2010 “la coş”.
Atunci, Electrica a realizat un mix cu electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile Turceni şi Rovinari. Exportul a fost gândit în perioada în care ministru al Economiei era Adriean Videanu şi a fost regizat pentru a susţine producţia de lignit de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi de la complexuri.
Energia a fost livrată de la Hidroelectrica la Electrica cu 125 lei/MWh în 2010 şi 130 lei/MWh în 2011, ceea ce a dus la o pagubă de 58,2 milioane de lei raportat la preţurile de pe OPCOM. Compania este în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către “băieţii deştepţi”, a managementului deficitar, secetei prelungite, dar şi a altor factori, conform unui raport al administratorului special Euro Insol.
Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe, precizează Ziarul Financiar.

Comentarii

Ultimă oră