Sari la conținut
de-ce-apare-diabetul

Adevărată problemă de sănătate publică, diabetul este o boală cronică din ce în ce mai des întâlnită, iar mulți specialiști o numesc chiar epidemia secolului. Această afecțiune complexă necesită modificarea stilului de viață și urmarea riguroasă a tratamentului, pentru prevenirea unor complicații precum orbirea sau amputarea piciorului.

Diabetul zaharat este un sindrom complex caracterizat prin valori ridicate ale glicemiei, care reprezintă glucoza (zahărul) din sânge. În cadrul acestei afecțiuni cronice, pancreasul, un organ situat în spatele stomacului, nu mai secretă suficientă insulină ori organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Din această cauză, nivelul glicemiei rămâne ridicat (hiperglicemie). Hormon produs de celulele beta din pancreas, insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge, transformând-o pentru producerea energiei necesare organismului. În mod normal, glicemia crește când mâncăm, moment în care pancreasul secretă insulina, care scade nivelul zahărului din sânge.

Glucoza nefolosită de organism este stocată la nivelul unor organe precum rinichii sau ficatul ori al mușchilor, sub formă de glicogen. Când organismul are nevoie să producă energie, se eliberează glicogenul, care este transformat în glucoză, iar glicemia crește. Este bine de știut că nivelul glicemiei este influențat nu numai de alimentație, ci și de factori precum stresul, somnul, unele tratamente și activitatea fizică. Citește continuarea pe clicksanatate.ro .

Comentarii

Ultimă oră