Sari la conținut

De ce festivalul lunii octombrie, "Oktoberfest", are loc în septembrie?

de-ce-festivalul-lunii-octombrie-oktoberfest-se-desfasoara-in-septembrie

Anul acesta ne-am bucurat foarte tare că am avut vreme bună la Oktoberfest. Organizatorii au fost inspiraţi că i-au stabilit data de desfăşurare pe final de august şi început de septembrie.

Daca stai să te gândeşti însă, te întrebi pe bună dreptate de ce un festival al lunii octombrie (etimologic :"Oktober", adică "octombrie + "Fest, adică "sărbătoare, festival") se desfăşoară în realitate în altă perioadă.


  Tocmai de aceea ar fi interesant să îi aflăm puţin istoria, ca să ştim de ce Oktoberfest se organizează în general în luna septembrie.

O lege germană din anul 1539 stipula faptul că berea nu putea fi produsă decât între 29 septembrie şi 23 aprilie (adică în perioada rece) , deoarece pe parcursul verii riscurile unor incendii în timpul prelucrării berii erau mult mai mari.

Neavând condiţiile de depozitare pe care le au astăzi, producătorii trebuiau să vândă toată berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi.


   Aşadar festivalul berii a fost organizat iniţial tocmai pentru a goli butoaiele de bere şi a face loc pentru producţia nouă.

Oktoberfest-ul începea în jurul datei de 20 septembrie şi se termina în prima duminică din octombrie.


   Festivalul şi-a luat numele de la luna octombrie, după perioada în care a avut loc prima dată: 12-17 octombrie 1810.

Această tradiţie a fost modificată din anul 1872, când s-a hotărât că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfăşurat în aer liber.

Comentarii

Ultimă oră