Sari la conținut

Deşi este un sport periculos, mai ales la vârsta a treia, de cele mai multe ori sunt persoane în vârstă care traversează neregulamentar.
Braşovul se poate mândri că stă bine la capitolul trafic rutier. Adică se află printre primele locuri, pe ţară, cu numărul de accidente grave - prin acestea se înţeleg accidente cu urmări mortale sau victima a avut nevoie de peste 60 de zile de îngrijiri medicale. Şeful Serviciului Rutier, comisar şef de poliţie Claudiu Tămârjan, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov, ne povesteşte cam cum stă treaba şi cine e vinovat.

Limita normală. O statistică a Poliţiei Rutiere locale ne indică, în acest an, 120 de accidente grave în judeţ, cu 20 de persoane decedate. Din totalul acelor accidente, 36 au fost în municipiul Braşov, cu şase morţi şi aproape 40 de răniţi grav. Cifrele sunt în descreştere comparativ cu situaţia de acum doi ani. „Având în vedere faptul că suntem un judeţ de tranzit - deci practic tot ce înseamnă tranzit către Moldova şi vestul ţării aproape obligatoriu trece prin
acest nod rutier - este normal ca şi numărul de accidente rutiere sa ne plaseze în partea de sus a clasamentului. Nu poţi compara însă Braşovul cu Covasna, de exemplu, care are două drumuri naţionale. Noi avem nouă” a explicat Tămârjan.

Cine-i de vină. În judeţ, p r i n c i p a l a cauză a accidentelor este viteza: neadaptată şi excesivă, combinată
cu depăşiri neregulamentare. În mu n i c i p i u l Braşov, pietonii sunt cei mai vinovaţi, mai exact, „indisciplina pietonilor materializată în traversări neregulamentare. De cele mai multe ori sunt persoane în vârstă, iar în momentul în care poliţistul îi opreşte şi vrea să-i amendeze, se plâng că n-au bani... Noi prima oară aplicăm o sancţiune- avertisment, aşa încât ar trebui să conştientizeze riscul la care se expun”. Tămârjan a mai menţionat că pe locul doi la capitolul indisciplinaţi se găsesc tinerii – copii şi adolescenţi, care se aleg pe loc cu câte o amendă de 120 de lei.

Zone fierbinţi. Locuri unde se petrec accidente sunt în zona Gării Braşov, unde sunt trecerile de pietoni sunt foarte lungi, apoi pe Vlahuţă, în Centrul Vechi şi Tractorul. „În rest, şi datorită sensurilor giratorii care-i determină pe conducătorii auto să reducă viteza, putem zice că numărul de accidente a scăzut. Nu trebuie să omitem faptul că ne ajută foarte mult centurile ocolitoare... Gândiţi-vă că tot traficul greu şi tranzitul ocolesc oraşul şi astfel bulevardele mari - exemplu Saturn - care aveau un număr ridicat de accidente rutiere, acum acesta s-a micşorat, au fluenţă scăzută”, precizează Tămârjan. În loc de concluzii, un mesaj de la reprezentantul Poliţiei Rutiere: „Să dăm dovadă de mai mult bun simţ în trafic şi dacă încercăm ca fiecare individ să respecte normele rutiere, probabil Braşovul se va menţine pe harta judeţelor unde se circulă cel mai civilizat în ţară.” Ca idee, în municipiul Braşov acţionează 40 de agenţi de circulaţie, în trei schimburi iar oraşul are peste 600 de străzi!

  • Anca Pepelea

Comentarii

Ultimă oră