Sari la conținut

MCV-ul este o "găselniţă" a UE. Este un mecanism de monitorizare a justiţiei din România (şi Bulgaria) şi a fost adoptat la integrarea ţării în Uniune, ca element de siguranţă pentru ţările membre care susţineau că nu suntem pregătiţi pentru aderare.

Fără acceptarea acestui mecanism, este greu de presupus că România ar fi intrat în UE la 1 ianuarie 2007.
MCV este un element de presiune superfluu pentru unii, greu de înţeles şi paradoxal pentru alţii: face mult rău României, dar şi bine. Face rău pentru că România va fi o ţară de rangul doi în UE atâta vreme cât acest mecanism va fi menţinut.
Pentru că, de câte ori România a avut vreo „idee", i s-a spus: stai în banca ta pentru că eşti monitorizată! Face bine pentru că, sub această presiune, administraţia de la Bucureşti a făcut paşi înainte în independenţa justiţiei, în combaterea corupţiei, lucruri fundamentale nu doar pentru UE, ci chiar pentru România. După integrarea României în UE, elementele de presiune au cam dispărut. La nivel practic, MCV-ul nu aduce cu el penalităţi, dar atrage atenţia: România nu a făcut aia şi aia, justiţia nu este independentă, corupţia este mare.
Agenţiile de presă transmit şi comentează pe larg aceste rapoarte. Nu este comod pentru nicio autoritate din România să i se dea, din şase în şase luni, cu un raport în cap, chiar dacă presupus "inofensiv"; să i se spună: corupţilor! Nici pentru cetăţenii români nu este bine (chiar dacă ei nu simt efectele acestei monitorizări) pentru că imaginea care se creează poate fi copleşitoare. România nu este raiul pe pământ, dar cetăţenii ei nu sunt nişte hoţi cu toţii şi nişte corupţi cu apucături totalitare. Efectele MCV-ului s-au simţit practic. Unele ţări din UE au legat MCV-ul de intrarea României în Spaţiul Schengen.
Potrivit zf.ro, Integarea în spaţiul fără frontiere al Uniunii ar însemna integrarea deplină a României în Uniunea Europeană. Nu există nicio legătură între MCV şi Spaţiul Schengen (aici trebuie să arăţi că poţi apăra frontierele UE după ce devii tu frontieră externă a Uniunii, iar România poate asta), dar cine poate combate Olanda, de pildă, care spune: nu puteţi apăra graniţele UE pentru că vameşii voştri sunt corupţi? Iată legătura între MCV şi Schengen.
Mecanismul a fost creat pentru o perioadă determinată, ar fi trebuit să dispară până acum. La cinci ani de la integrare, monitorizarea UE nu dispare, dimpotrivă, se intensifică. Pentru că este una dintre puţinele forme de presiune pe care UE le mai poate face asupra României.

Comentarii

Ultimă oră