Sari la conținut

De la Prefectură protestele se mută la Bucureşti

Doar circa 500 de sindicalişti din tot judeţul (la un sfert din cât anunţaseră liderii sindicali), dar şi pensionari sau revoluţionari, s-au strâns ieri în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva noului Cod al Muncii. Manifestanţii au huiduit şi au scandat “ Jos Guvernul!”, „Trădătorii!”, “Hoţii!” “Jos Băsescu!”, “Jos Mafia din România!”, “Unitate!” şi “Grevă generală!”, iar la un moment dat au repetat gestul obscen de săptămâna trecută.  
Nu a luat în seamă revendicările. Liderii sindicali au denunţat atât conţinutul proiectului de Cod al Muncii, cât şi modalitatea de adoptare, mai ales că varianta pe care Guvernul vrea să şi asume răspunderea în faţa Parlamentului nu conţine prevederile convenite de Executiv cu partenerii sociali. Cei mai vehemenţi au fost cei aproape 100 de membri ai Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotivă din Depoul CF Braşov, care au parcurs pe jos distanţa până la Prefectură.
Votaţi moţiunea. Mai mult, susţine Fănică Gabor, liderul Cartel Alfa Braşov, „chiar dacă prin Constituţie cetăţenii au dreptul să participe la dezbaterile parlamentare, când Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, accesul reprezentanţilor sindicatelor a fost interzis pe motiv că nu se mai doreşte repetarea scenariului din decembrie, când un angajat al TVR s-a aruncat de la balcon, sub pretextul că vor „să ne protejeze”. De asemenea, liderii celor cinci confederaţii sindicale care au organizat protestul au făcut apel la parlamentarii braşoveni, aleşi prin vot uninominal, să voteze moţiunea de cenzură ce va fi dezbătută în 16 martie. Liderii sindicali susţin că cele opt amendamente propuse de parlamentarii coaliţiei şi aprobate de Guvern, cu o zi înainte angajarea răspunderii, sunt modificări de formă, nu de conţinut.    
Proteste la Parlament. Fănică Gabor a anunţat că în 16 martie, când se va dezbate moţiunea de cenzură, sindicalişti din toată ţara se vor strânge în faţa Palatului Parlamentului, pentru a „pune presiune” asupra deputaţilor şi senatorilor. „Dacă Guvernul nu este demis, vom face contestaţie la Curtea Constituţională, iar în ziua în care preşedintele Traian Băsescu va trebui să promulge codul, vom merge la Palatul Cotroceni, pentru a protesta şi acolo. În acelaşi timp, până în data de 14 martie, strângem semnături, pentru declanşarea grevei generale”, a mai spus liderul sindical.  Liderii de sindicat estimează că de la Braşov vor merge la protestul din Capitală aproximativ 300 de persoane, însă o cifră exactă se va afla doar joi după întâlnirea liderilor celor mai mai formaţiuni sindicale din Braşov.

Comentarii

Ultimă oră