Sari la conținut

Defăimarea însemnelor statului, pedepsită cu până la 3 ani de închisoare

defaimarea-insemnelor-statului-pedepsita-cu-pana-la-3-ani-de-inchisoare

Defăimarea drapelului României sau a imnului naţional, pedepsită cu până la 3 ani de închisoare

Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, iniţiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat. În favoarea propunerii legislative s-au exprimat 104 senatori, trei s-au abţinut şi 18 au fost împotrivă.

„Profanarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege cu intenţia de a defăima drapelul sau imnul naţional al României, precum şi orice altă manifestare publică săvârşită cu aceeaşi intenţie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, guvernul va modifica în mod corespunzător prin hotărâre normele privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României”, se arată în propunerea legislativă.

Semnatarul iniţiativei a susţinut că proiectul vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câştigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, el dând exemplu, în acest sens, Germania, ţară despre care a spus că sancţionează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naţionale.

„În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naţionale trebuie apărate de lege în mod concret şi eficace”, a precizat deputatul Marius Paşcan.

Propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

Comentarii

Ultimă oră