Sari la conținut

„Deşteaptă-te, române”, cântat la cea mai înaltă cruce din lume, pe Vârful Caraiman

desteaptate-romane-cantat-la-cea-mai-inalta-cruce-din-lume

     Naistul Nicolae Voiculeţ şi sute oameni au intonat, în cor, imnul României, la 2.291 metri altitudine


        Imnul României a fost interpretat, miercuri (29 iulie 2020) la 2.291 metri altitudine, în apropierea Crucii Eroilor de pe Vârful Caraiman, eveniment organizat de Ziua Naţională a Imnului.

     Peste o sută de turişti au fost prezenţi pe platoul din apropierea Crucii Caraiman, unde 40 de artişti conduşi prin acorduri de nai de artistul Nicolae Voiculeţ, dar şi aproximativ 70 de jandarmi din Prahova şi Braşov au interpretat „Deşteaptă-te, române!” şi alte cântece patriotice.

Participanţii au purtat drapelul naţional şi chiar au afişat un tricolor de mari dimensiuni, unii cântând cu mâna la inimă, iar alţii cu privirea îndreptată spre cer, artistul NicolaeVoiculeţ declarând, anterior, că pentru el imnul naţional este „o rugăciune în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru România”.

       „Toţi avem o cruce! Eu, azi, o am pe cea mai de sus, din lume! În toate concertele mele cânt Imnul României cu lacrimi în ochi, dar cu o mare speranţă şi onoare. Acum l-am cântat peste întreaga Românie, de la cea mai înaltă cruce din lume. Pentru mine, Imnul Naţional nu este un simplu cântec care se intonează doar pentru a marca nişte momente, el este o rugăciune în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru România şi un imn al demnităţii neamului românesc, este un îndemn pentru cei care vor să apere această ţară şi să o cinstească”, a spus naistul.

Crucea Eroilor Neamului de la baza Vârfului Caraiman a fost ridicată la iniţiativa Reginei Maria, între anii 1926 şi 1928 în memoria ostaşilor români căzuţi în Primul Război Mondial în luptele împotriva armatei germane pentru ocuparea Transilvaniei. În anul 2013, acest monument a fost desemnat, de Guinness World Records, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.


   „Deşteaptă-te, române!”, imnul naţional al României, îşi are originea în poemul patriotic „Un răsunet", scris de braşoveanul Andrei Mureşanu, şi a fost publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură". Poemul a fost inspirat dintr-o melodie culeasă de Anton Pann. Pe 29 iulie 1848, a fost intonat oficial pentru prima dată în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. După Revoluţia din 1989, „Deşteaptă-te, române!" a fost ales Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, iar Ziua Imnului a fost instituită în anul 1998 prin Legea nr. 99.


  Evenimentul de miercuri a făcut parte din turneul naţional D.O.R. (Dumnezeu Ocroteşte România), iniţiat de artistul NicolaeVoiculeţ, şi a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Jandarmeriei Române.

Comentarii

Ultimă oră