Sari la conținut

Documentare şi dezbateri, în fiecare seară de marţi, la Rectorat

documentare-si-dezbateri-in-fiecare-seara-de-marti-la-rectorat

KineDok revine la Braşov pentru al treilea an consecutiv, de această dată la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.

Până în 11 decembrie 2018, în fiecare seară de marţi, de la ora 18.00, vor fi proiectate şase dintre cele mai interesante documentare din Europa Centrală şi de Est.

Proiecţiile vor fi urmate de câte o dezbatere între public şi un invitat specialist în tema filmului vizionat. Intrarea este liberă.

Prima proiecţia a avut loc marțea trecută, când a fost proiectat un film produs în Ungaria - „Tren spre maturitate”, în regia Klárei Trencsényi, care a urmărit timp de doi ani parcursul tulburător de maturizare forţată a trei preadolescenţi, subliniind rolul anacronic pe care un spaţiu moştenit din trecut, destinat pionierilor în timpul regimului comunist, l-a avut asupra vieţilor lor.

În marțea următoare (13 noiembrie 2018) este programat, de la ora 18:00 documentarul „Ţara moartă/ Dead Nation” (foto), în regia Radu Jude.

Documentarul „Țara moartă”, pentru care Radu Jude a primit Premiul pentru cea mai bună regie la festivalul de film La Orquídea (Cuenca), este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii '30 - '40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Pelicula a avut premiera internațională în secțiunea „Signs of Life” a Festivalului Internațional de Film de la Locarno 2017 și a participat în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, „Țara moartă” a fost parte din selecția oficială a Vienna Internațional Film Festival și a International Documentary Film Festival Amsterdam.


   Lungmetrajul s-a bucurat de cronici favorabile, fiind considerat o operă „perfect suspendată între realism și poezie”, iar Radu Jude, noul „copil de aur al cinematografiei românești”.


    „«Țara moartă» este o idee atrăgătoare, executată cu un talent artistic curajos care oscilează între experimental și tehnici documentare tradiționale”, a scris The Hollywood Reporter.


     „Ţara moartă” este o producţie Hi Film şi Fast Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Producător este Ada Solomon.

.......................................................................................................

   KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfăşurându-se concomitent în 7 ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World Romania în parteneriat cu festivalul de film. Fiecare din ţările participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locuri din toate cele 7 ţări.

La Braşov, KineDok powered by One World Romania este organizat de Asociaţia Artburg în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.


    Programul KineDok:

13 noiembrie 2018, ora 18.00 - „Ţara moartă/ Dead Nation” (foto), Regia: Radu Jude, RO I 2017 I 83 min
Ce arată şi ce nu arată o serie de imagini. Un eseu documentar compus din fotografii de Costică Acsinte (descoperite si scanate de Mario-Cezar Popescu), texte de Emil Dorian şi fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii '30-'40.

20 noiembrie 2018, ora 18.00 - „Funne: visând la mare / Funne: Sea dreaming girls, Regia: Katia Bernardi, HR, IT I 2016 I 80 min
Cu o sensibilitate cinematografică italiană, filmul prezintă povestea unor bunicuţe vesele din Daone ce pornesc într-o mare aventură – planificarea unei excursii la mare - subliniind faptul că visele nu îmbătrânesc niciodată

27 noiembrie 2018, ora 18.00 - „Campionul din Balcani / Balkan Champion”, Regia: Réka Kincses, DE/RO I 2006 I 86 min
„Campionul din Balcani” este despre perioada de confuzie şi anxietate provocată de evenimentele anilor '90 şi experienţa personajului principal - tatăl regizoarei -, membru distins al minorităţii etnice maghiare şi primar al oraşului Târgu Mureş.

04 decembrie 2018, ora 18.00 - „Luna din tine / Moon inside you”, regia: Diana Fabiánová, FR/ES/SLO I 2009 I 75 min
De ce e ciclul menstrual încă un subiect tabu? Diana merge în căutarea unor răspunsuri care o ajută să îşi înţeleagă şi aprecieze mai profund corpul şi stările emoţionale prin care trece.

11 decembrie 2018, ora 18.00 - „Încă o ştire despre refugiaţi / Another news story”, Regia: Orban Wallace, UK I 2017 I 84 min.
Filmul de debut al lui Orban Wallace propune o perspectivă originală asupra crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu. Mergând pe urmele unui grup care porneşte din Lesbos şi traversează Europa în căutarea unui adăpost, Wallace adaugă un nivel neaşteptat al reprezentării atunci când decide să-şi orienteze camera deopotrivă spre refugiaţi şi spre jurnaliştii de varii naţionalităţi care îi urmăresc pe parcursul călătoriei.

Comentarii

Ultimă oră