Când a venit, în 2001, la Măieruș, în școala cu 70% romi declarați - și cam 85% în realitate!- ca profesoară de chimie, proaspăt ieșită de pe băncile facultății, frumoasa Alina Moraru se gândea, ca fata de la oraș, să se mute la Brașov cu prima ocazie. Dar anii au trecut, a prins drag de copii de aici, a sudat un colectiv de profesori ca și ea și... nu s-a mai dat dusă. Marius Doda era un fiu al Vulcanului. El și și-a dorit să se întoarcă, “în satul lui, fruntaș”. Și s-a întors, profesor de sport și director de școală. O școală cu 40% copii romi. Și, la fel ca Alina Moraru, s-a pus pe demolat prejudecăți și clișee și pe construit oameni. Pentru că și la Măieruș și la Vulcan sunt copii care învață bine.

Copii care căstigă premii la olimpiade și care reușesc la licee performante. Mici artiști și mari visători. Da, sunt și copii care lipsesc de la școală pentru că sunt prea săraci iar părinții lor, mulți analfabeți, nu au aflat rostul învățăturii. Și-i trimit la muncă sau la cerșit. Fiecare copil păstrat în școală și pus pe șine, e un premiu uriaș. Prin programe europene se încearcă păstrarea lor în școală cât mai multe ore. Ore de învățătură și lecții de viață. Ore în care citesc și càntă. Pentru că la școală e frumos și modern. Pentru că aici uită de foame și de urât. E cald și curat și plin de culoare. La Măieruș și la Vulcan școlile arată mult mai bine ca multe din școlile Brașovului, iar imaginile spun cât nu o fac 1000 de cuvinte. Alina și Marius sunt tineri, sunt frumoși și nu aduc deloc cu clișeele vechi pe care le aveam despre directorii de școală. Sunt cu adevărat “pedagogii de școală nouă”. Cei care au redefinit ideea de “prof de țară”. De “școala de țară”.

Marius Doda - director Școala Gimnazială Vulcan și Alina Moraru- Școala Gimnazială Măieruș, la Mix Actual. Emisiunea aici: