Sari la conținut

Duminică, 27 septembrie 2020, „ziua celor 4 voturi”

duminica-27-septembrie-2020-ziua-celor-4-voturi

519.849 de braşoveni sunt aşteptaţi la urne pentru a decide cine conduce judeţul şi localitatea în 2020 - 2024

Locuitorii judeţului Braşov sunt aşteptaţi duminică 27 septembrie 2020 la urne, pentru a alege primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, dar şi pentru a pune ştampila de vot în dreptul unuia dintre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.


    Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală.

 457 de secţii de votare amenajate în judeţ


    Conform datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în judeţul Braşov sunt aşteptaţi la urne 519.849 de alegători, dintre care 245.172 în municipiul Braşov. Pentru buna desfăşurare a procesului electoral, în judeţul nostru au fost amenajate 457 de secţii de votare, dintre care 182 în municipiul reşedinţă de judeţ.

La alegerile locale din 27 septembrie, concurenţa este destul de mare.


Astfel, numai pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov sunt înscrişi 11 candidaţi, iar pentru cea de primar al municipiului Braşov sunt 13 pretendenţi.


      Conform informaţiilor Biroului Electoral Judeţean Braşov, pentru cele 58 de funcţii de primar s-au înscris 299 de candidaţi. După municipiul Braşov, cu 13 candidaţi pe loc, cea mai mare concurenţă este în comuna Cristian, unde 10 persoane vor să fie primar al comunei. Cea mai slabă concurenţă, doi pe loc, este în Poiana Mărului, Şinca Nouă şi Vama Buzăului.


    Pe listele pentru Consiliul Judeţean Braşov sunt 399 de candidaţi, iar pentru Consiliul Local Braşov numărul total de candidaţi se ridică la 334. În ceea ce priveşte toate cele 58 de consilii locale din judeţul nostru, pe listele de candidaţi se regăsesc 5.252 de persoane.

Cum votăm: „paşii Covid-19”. Organizarea procesului de votare în contextul panemiei


   Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, alegătorii trebuie să respecte câteva reguli anti-COVID. Ca regulă generală, în secţia de votare trebuie păstrată distanţarea fizică. La intrarea în secţia de vot, oamenii trebuie să îşi dezinfecteze mâinile.


          În secţia de votare este permis accesul cu mască de protecţie, iar aceasta va fi dată jos doar pentru câteva secunde, pentru ca alegătorul să poată fi recunoscut (și identificat) când prezintă actul de identitate. De asemenea, anul acesta, operatorii nu vor mai „scana” actele de identitate, ci acest lucru îl vor face alegătorii. Tot alegătorii vor fi cei care îşi vor lipi autocolantul cu menţiunea „votat” pe actul de identitate, operaţiune realizată, în mod normal, în anii anteriori, de membrii secţiei de votare.


       Nu în ultimul rând, oamenii trebuie să urmeze circuitele stabilite pentru intrarea şi ieşirea din secţia de votare.

Secţiile de votare se închid la ora 21.00


           Procedura de votare se desfăşoară duminică 27 septembrie 2020, între orele 7.00 şi 21.00. Votanţii care, la ora 21.00, se află în incinta secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot şi după această oră.

      4 buletine de vot


         În secţia de votare, alegătorii vor primi patru buletine de vot, unul pentru preşedintele Consiliului Judeţean, unul pentru funcţia de primar, unul pentru Consiliul Judeţean Braşov şi unul pentru Consiliul Local.


      Cetăţenii vor vota în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.


       După aplicarea ştampilei de vot, alegătorul trebuie să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. Cele patru buletine de vot astfel îndoite se introduc în urne.

Alegătorii pot vota numai la secţiile la care sunt arondaţi


          La scrutinul local din 27 septembrie 2020, au dreptul de a alege cetăţenii români (care nu au fost puşi sub interdicţie judecătorească) care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, precum şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. La alegerile locale, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. De asemenea, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.


              Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.


             Totodată, se poate vota prin intermediul urnei mobile, în baza unei cereri transmise la Biroul Electoral Judeţean Braşov. De altfel, urna mobilă poate fi solicitată şi de persoanele aflate în carantină sau izolare din cauza coronavirusului.

Comentarii

Ultimă oră