Sari la conținut

După 1 octombrie, bolnavii braşoveni vor rămâne ai nimănui

Nici spitalele, nici farmaciile nu mai au fonduri alocate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov a definitivat contractele cu furnizorii de servicii de sănătate.

Bani doar până în octombrie. Contractele au fost încheiate pe tot anul, deşi cu data de 1 iulie , dar banii le ajung doar ca să furnizeze servicii până în octombrie, după cum a recunoscut şi preşedintele CASJ Braşov, dr. Elemer Wusinczky. Cel mai rău este în cazul furnizorilor de servicii spitaliceşti. 16 unităţi sanitare cu paturi, dintre care nouă publice şi şapte private, au semnat contracte cu CASJ, în valoare de 141, 3 milioane de lei, din care 6% constituie un fond de rezervă, astfel că suma reală ajunge la 132 de milioane de lei. Bugetul este mai mic cu 25% faţă de 2010, când spitalele oricum s-au descurcat greu.

Speră la rectificare. "Nu am avut ce negocia, a trebuit să aplicăm o formulă matematică, ce cuprinde multe elemente, mulţi indici, în funcţie de clasificarea pe care a acordat-o Ministerul Sănătăţii spitalelor. Sunt convins că sumele vor fi completate de la bugetul de stat, prin rectificare, altfel nu au cum să se descurce în ultimele două luni din an. Spitalul de Copii rămâne fără fonduri chiar la începutul lunii octombrie", a declarat şeful Casei. Deocamdată, pentru 2011, bugetul global de cheltuieli pentru a contracta servicii, pe care l-a aprobat CNAS către CASJ Braşov, este de circa 277 de milioane de lei, suma fiind în medie cu 15% mai mică decât bugetul iniţial de anul trecut.

Bani din ce în ce mai puţini. Nici Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nu stă mai bine, chiar dacă îi revin 35% din bugetul pe asistenţa spitalicească. Judeţeanul poate trata pacienţi în limita a 46 de milioane de lei, faţă de 60 de milioane de lei, în 2010. Mai puţine fonduri au primit şi Maternitatea, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, Infecţioasele, Pneumologia, Zărneştiul şi Făgăraşul. Doar Spitalul Orăşenesc Rupea a primit mai mulţi bani, fiindcă are o nouă secţie şi mai mulţi medici în policlinică, iar Sanatoriul de Nevroze Predeal a rămas cu acelaşi buget. Cele şapte unităţi sanitare private au, împreună, circa 9% din bugetul pe servicii spitaliceşti, adică împart circa 12 milioane de lei.

Un singur medic nu a semnat. 326 de medici de familie au încheiat contracte cu CASJ, pentru serviciile de care beneficiază asiguraţii prin asistenţa medicală primară fiind alocate peste 26 de milioane de lei, la 95% din bugetul anului trecut. Singurul medic care nu a încheiat contract cu CASJ Braşov este din Făgăraş şi nu a acumulat numărul minim de pacienţi pentru a îşi desfăşura activitatea. Asiguraţii mai au la dispoziţie circa 60 de medici de diferite specialităţi clinice în ambulatoriu, pentru care s-au alocat 5,8 milioane de lei, cu circa 10% mai puţin. Asiguraţii pot apela la 120 de medici dentişti, pentru serviciile pe care aceştia le prestează asiguraţilor fiind alocat un buget de 1,5 milioane de lei, la 93% faţă de 2010. Îngrijirile la domiciliu reprezintă singurul capitol la care bugetul este mai mult decât dublu, de la 30.000 la 62.000 de lei. De asemenea, pentru dispozitive medicale s-au alocat 2,5 milioane de lei, reprezentând 107% în raport cu 2010. Ambulanţa a primit 16,5 milioane de lei, la 95% din ce a avut alocat anul trecut.

Datorii mari către farmacii. Circa 20 de furnizori de servicii paraclinice (laboratoare de analize de laborator şi centre de imagistică) au încheiat contracte cu Casa, în baza cărora asiguraţii pot face investigaţii medicale, fiind alocate circa 8 milioane de lei, la 81% din bugetul anului trecut, când banii au ajuns pentru analize în primele trei zile ale lunii. 71,9 milioane de lei este suma totală repartizată pentru acest an farmaciilor din Braşov. Aceşti bani reprezintă doar 63,32% din suma pe care pacienţii au avut-o la dispoziţie anul trecut pentru reţete compensate şi gratuite. Dr. Elemer Wusinczk recunoaşte că există datorii faţă de farmacişti pentru medicamentele eliberate de aceştia în 2010 bolnavilor cuprinşi în programe naţionale (cancer, diabet), dar şi că fondurile pentru tot acest an s-au terminat deja de mai bine de o lună. "Aceste programe nu sunt finanţate de Casă, ci de minister, noi doar verificăm decontările. Fiindcă nu sunt bani, nu le putem primi facturile pentru medicamentele eliberate în 2010 şi asta e marea supărare a farmaciştilor", a adăugat preşedintele CASJ.

Comentarii

Ultimă oră