Sari la conținut

După „alege oaia”, Petre Daea susține porcul de Bazna şi Mangaliţa

dupa-alege-oaia-petre-daea-sustine-porcul-de-bazna-si-mangalita

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în plan elaborarea unui program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna şi Mangaliţa.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit, pe 6 noiembrie 2017, cu reprezentanţi ai crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa.

Alături de ministru, la întâlnire au participat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Iacob Lelior, precum şi experţi din cadrul Direcţiei Generale Politici Agricole şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„În cadrul şedinţei a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor de suine româneşti prin creştere şi multiplicare în regim tradiţional - Bazna şi Mangaliţa. Cu această ocazie, crescătorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situaţiile cu efectivele de porci de Bazna şi Mangaliţa pentru a avea o imagine de ansamblu şi a putea construi programul pornind de la date concrete.

În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza, în perioada următoare, un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării acestui program.

Programul este iniţiat de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie şi se adresează fermelor de subzistenţă cu un efectiv de la minim cinci capete la 20 de capete şi îşi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa), creşterea şi multiplicarea grăsunilor în regim tradiţional, realizarea unui ansamblu de exploataţii specifice.

Programul are ca scop creşterea efectivelor de scroafe de reproducţie aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna şi Mangaliţa, precum şi creşterea producţiei de carne de porc din rasele menţionate. Totodată, se doreşte asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Programul destinat dezvoltării raselor de porci Bazna şi Mangaliţa urmează campaniei „Alege Oaia!”, pe care Ministerul Agriculturii a lansat-o pe data de 26 octombrie, la Romexpo 2017, în cadrul târgului INDAGRA 2017.

Comentarii

Ultimă oră