Sari la conținut

Educaţia şi cultura în programul candidatului independent Cornel G. Comşa

educatia-si-cultura-in-programul-candidatului-independent-cornel-g-comsa

Un festival de muzică barocă şi unul de muzică contemporană - proiecte ale candidatului Comșa. Înfiinţarea unei Facultăţi de Arte plastice, între deziderate

    Săptămâna aceasta candidatul independent Cornel G. Comșa a continuat detalierea programului de guvernare şi dezvoltare a Braşovului, atingând două subiecte de cele mai multe ori neglijate de politicienii români - educaţia şi cultura.

    Alături de el, în susţinerea acestor teme, s-a aflat domnul Prof. Dr. Laurențiu Beldean, un braşovean care şi-a dedicat întreaga viaţă şi cariera studiului muzicii. Domnul Beldean are trei licenţe şi un doctorat în muzică dobândite în țară, două masterate la Salzburg, unul la Munchen şi unul la Berlin. Capodopera carierei sale însă, este lucrarea de doctorat pe care o finalizează anul acesta la Viena, care are ca subiect Teoria complexității şi analizează interdisciplinar muzica, fizica cuantică şi matematica structurală.

    Educaţia şi cultura sunt strâns legate şi afectează în bine sau în rău viaţa unei comunităţi. În funcţie de cât de educaţi suntem, ne putem plasa între primele oraşe şi putem aspira la a fi un model pentru restul ţării, un centru de referinţă atunci când vorbim de România. Lipsa de educaţie, lipsa de cultură, pot plasa din păcate un oraş la periferie, chiar dacă din punct de vedere geografic el este "în centru", a spus Comșa.

    Plecând de la rolul esenţial al educaţiei în societate, domnul profesor Beldean a arătat că majoritatea cetăţenilor români nu au reacţii sociale consistente întrucât modul în care se face "învăţarea" în şcoli nu are legătură cu dezvoltarea personală, iniţiativa şi inteligenţa ci mai degrabă cu frica şi coerciţia.

    Plutirea şi resemnarea într-o societate inertă nu au cum să ducă la o cultură civică în general şi la o consistenţă a actului cultural în particular. Rolul unei administraţii serioase, dedicate, este acela de a creea bazele unui climat propice educaţiei şi culturii, de a semnala întregii ţări că la Braşov se naşte un nou model social, cultural şi civic, care poate inspira o ţară întreagă.

    Intrând apoi în zona sa de expertiză, rugat fiind să dea exemple de acte culturale care lipsesc astăzi Braşovului şi ar putea fi iniţiate cu ajutorul viitoarei administraţii locale, domnul Beldean a numit următoarele: un festival anual de muzică barocă şi un festival de muzică contemporană. Pentru ambele domnul profesor a precizat că ar putea facilita legătura cu cei mai de seamă muzicieni şi renumite orchestre, pentru a consolida evenimente de impact european care ar putea fi atât de benefice Brașovului.

    De asemenea, la nivel de deziderat, domnul Beldean a subliniat faptul că Braşovul este unul dintre puţinele oraşe-municipii importante în ţară care nu are o Facultate de Arte Plastice. Fără a fi parte a atribuţiilor unui primar, deschiderea unei atari instituţii ar însemna mult pentru cultura braşoveană, pentru cristalizarea talentelor locale şi naturalizarea altora, indiferent că vorbim de pictură, muzică, sculptură, dans sau alte specializări de care studenţii s-ar putea bucura în oraşul nostru.

---------

Proiectul lui Marius Moga şi Cornel G. Comşa

    Asa cum au promis pe 10 martie, la lansarea candidaturii, Cornel Comşa şi Marius Moga demarează în această primavară un program de motivare a tinerilor să aleagă să rămână în ţara, să rămână în Braşov.

    Programul are două componente esenţiale: una este dialogul direct şi deschis despre viaţă şi oportunităţi, a doua este cea de "mentoring" şi identificarea primului pas în carieră.

    Prima se referă la întâlnirile pe care tinerii braşoveni le vor avea cu idolii generaţiei lor - Marius Moga, Smiley, DOC, What's Up - în Braşov în următoarele săptămâni şi care vor pune baza cunoaşterii reciproce şi a modului în care un tânăr român, talentat şi dedicat, poate să reuşească în viaţă, indiferent care este domeniul în care excelează.

    A doua este mult mai precisă şi implică direct identificarea şi promovarea tinerilor talentaţi din Braşov şi punerea în legătură a acestora cu lideri din domeniile în care aceştia îşi doresc să înceapă o carieră.

    Pentru a da un exemplu personal şi a arăta că succesul în muzică nu se obţine doar la Bucureşti sau în show-uri TV, Marius Moga a lansat prin intermediul domnului Comșa provocarea către tinerii producători, muzicieni şi artişti braşoveni de a se întâlni şi a începe o colaborare directă. Astfel, tinerii talentaţi vor fi selectaţi şi apoi promovaţi în faţa unor giganţi ai muzicii şi entertainment-ului planetar - cum ar fi Sony Music sau Universal - cu care Moga colaborează nemijlocit.

    Primul pas ar fi ca toţi cei interesaţi de o asemenea colaborare - posesori de studiouri, compozitori sau artişti - să intre în legătură cu domnul Cornel G. Comșa şi să fixeze o întâlnire la începutul lunii mai, când Marius Moga revine în ţară.

    Acelaşi model se poate aplica şi pentru alte domenii - de la IT şi software până la medicină, economie, business management, biologie sau agricultură.

Comentarii

Ultimă oră