Sari la conținut

Efectele lipsei zăpezii asupra recoltelor din Braşov

efectele-lipsei-zapezii-asupra-recoltelor-din-brasov

An prost pentru rapiţă şi o posibilă reîntoarcere la „ţara cartofului”

Lipsa precipitaţiilor în toamna anului trecut şi a zăpezii în această iarnă ar putea afecta serios culturile agricole din acest an.

Recoltele din vară şi toamnă ar putea avea de suferit atât din cauza secetei, cât şi din cauza faptului că nu există un strat protector de zăpadă care să izoleze termic culturile de toamnă.


    „Au fost precipitaţii destul de slabe la noi. Ştim cu toţii că seceta a afectat culturile iar, datorită stratului de gheaţă, acum nu putem observa, dar vor fi consecinţe în primăvară şi o să le sesizăm cu siguranţă”, a explicat Claudia David, directorul Direcţiei Agricole Braşov.


   Rapiţa, care este o plantă sensibilă, va fi afectată cu siguranţă, potrivit specialiştilor. Pentru Braşov nu este o veste prea bună, deoarece rapiţa a câştigat foarte mult teren în faţa altor culturi în ultimii ani, în special în dauna cartofului.


    Totuşi, după mai mulţi ani în care preţul cartofilor a scăzut, în 2019 s-a înregistrat pentru prima dată o creştere. Anul trecut, producătorii au primit un leu pe kilogram, după ce în urmă cu doi ani preţul a fost de 80 de bani. Preţul mai bun şi condiţiile mai vitrege pentru rapiţă ar putea conduce la o revenire a suprafeţelor cultivate cu cartof din judeţul nostru.

Comentarii

Ultimă oră