Sari la conținut

Elevi de la „Andrei Saguna”, premiati de NASA

elevi-de-la-andrei-saguna-premiati-de-nasa-(1)

Vineri, 1 aprilie 2022, au fost publicate rezultatele „Space Settlement Contest“, un concurs internațional multidisciplinar organizat de National Space Society (NSS) din Statele Unite ale Americii.

Elevii din întreaga lume au fost invitați să-și imagineze și să proiecteze viața unei societăți umane în spațiu, precum și sistemele de menținere a vieții necesare colonizării Cosmosului.

În cadrul acestei ediții, National Space Society a avut parte de 3.076 de înscrieri fiind implicați astfel peste 17.000 de elevi din 22 de țări. Timp de 25 de ani acest concurs a fost administrat de NASA Ames Research Center.

Echipele alcătuite din elevi ai colegiului "Andrei Șaguna" din Brașov coordonate de profesoara de fizică Carmen Tănăsescu, au obținut premii prestigioase în cadrul acestui concurs:


Clasa a XII-a
Locul I
Proiectul Pyroeis realizat de eleva Lorincz Timea

Clasa a XI-a
Locul I
Proiectul BlueOasis realizat de echipa alcătuită din elevii Casian Chiriac, Maria Ciupala, Teodor Neagoe și Tudor Robu

Locul III
Proiectul Hober realizat de echipa alcătuită din elevii Tudor Costea, Radu-Andrei Morarasu, Andreea-Maria Chircea, Rares Andrei Popa și Victor-Andrei Taras

Mențiune
Proiectul Transhumance realizat de echipa alcătuită din elevele Maria Alexia Vintila și Alexandra Catalina Stefanoiu

Clasa a X-a
Locul I
Proiectul Devision realizat de echipa alcătuită din elevii Maria Alexia Bata, Vlad Ionescu, Sorin Iesanu și Luca Eugen Serban

Locul III
Proiectul Lunar Vision realizat de eleva Crina Beatrice Marin
Proiectul Scavenger realizat de echipa alcătuită din elevii Mihnea Andrei Grigore, David Ioan Abrudan, Dennis Bart, Amir Al Mousawi, Alexandru Valentin Danciu și Mihai Cioroiu

Clasa a VII-a
Locul III
Proiectul Excelsior realizat de eleva Ema-Tereza Raducanu

Premiul I pentru meritul artistic și științific
Proiectul Xenaf realizat de echipa alcătuită din elevii Manea Noah, Petritan Ioan și Popa Mihnea

Patru echipe au obținut locul I, Colegiul Andrei Șaguna fiind singurul colegiu din lume care a reușit această performanță.

Mai mult decât atât, anul acesta este pentru prima dată când elevii Colegiului Național Andrei Șaguna reușesc să obțină în cadrul acestui concurs premiul I pentru meritul artistic și științific. Este vorba de proiectul Xenaf realizat de echipa alcătuită din elevii în clasa a VII-a Manea Noah, Petritan Ioan și Popa Mihnea.

Carmen Tanasescu, profesor de Fizică și unul dintre coordonatorii echipelor câstigătoare, a declarat că: "Este un proiect amplu de cercetare, extrem de important pentru copii. Proiectele pornesc de la proiectarea în Autocad a unei stații interspațiale și ajung până la o analiză minuțioasă a tuturor nevoilor pe care oamenii le-ar putea avea dacă ar trăi oriunde în spațiu. Am participat la acest concurs cu mai multe echipe, majoritatea dintre ele laureate, însă anul acesta este pentru prima dată când școala noastră primește premiul I pentru meritul artistic și științific și patru premii I, o performanță neegalată de nicio altă instituție de învățământ din lume! "

Elevii premiați sunt invitați de onoare la Ziua Europei, care va sărbătorită în data de 9 mai în Luxemburg unde vor dispune de un stand de prezentare pentru a-și expune proiectele realizate.

De asemenea, câștigătorii vor fi premiați în cadrul Conferinței Internaționale pentru Dezvoltare Aerospațială, care va avea loc între 27 si 29 mai în Arlington, Virginia. Pentru participarea la acest eveniment, elevii au nevoie de circa 30.000 de euro, iar în prezent încearcă să obțină fonduri prin sponsorizari.

Comentarii

Ultimă oră