Sari la conținut

Elevii Liceului cu Program Sportiv vor învăța în clădirea de pe strada Zizinului

elevii-liceului-cu-program-sportiv-vor-invata-in-cladirea-de-pe-strada-zizinului

Începând cu acest an școlar, elevii Liceului cu Program Sportiv din Brașov vor învăţa toţi în clădirea de pe strada Zizinului!


    „Primul clopoţel” al anului şcolar 2018-2019 vine cu un nou „domiciliu” şcolar pentru elevii Liceului cu Program Sportiv. După mai mulţi ani în care elevii de gimnaziu de la Sportiv învăţau într-o clădire, pe strada Cocorului (într-o fostă şcoală gimnazială care nu asigura condiţiile necesare activităţilor sportive), iar liceenii în altă clădire, situată pe strada Poarta Şchei (clădire aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice), de astăzi Liceul cu Program Sportiv va avea ore doar într-o singură clădire, pe strada Zizinului, în sediul fostului Grup Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică.


    Mutarea Liceului cu Program Sportiv în clădirea de pe strada Zizinului ar fi trebuit să se facă încă de anul trecut, când era programată finalizarea reparaţiilor capitale la imobil, însă decizia a fost amânată, deoarece nu a fost respectat graficul de lucrări.

De altfel, pe lângă reabilitarea sediului fostului Grup Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică, în cursul acestei veri a fost reparată şi sala de sport, iar acum municipalitatea braşoveană are în plan reamenajarea Stadionului Carpaţi.


    Clădirea fostului Grup Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică a intrat în şantier în luna martie a anului 2016, iar conform contractului, reabilitarea trebuia să fie gata în luna martie a anului 2017. Constructorul iniţial, respectiv SC Proville SRL, nu a respectat graficul de lucrări, ba chiar mai mult, la începutul anului trecut a renunţat la contract, motivând că nu mai are capacitatea tehnică şi financiară să îl ducă la bun sfârşit. În aceste condiţii, municipalitatea braşoveană a organizat o nouă licitaţie, având ca obiect finalizarea lucrărilor de reabilitare, iar în luna iunie a anului trecut a fost semnat contractul de lucrări, cu firma bucureşteană SC Building Construction MEA SRL. Lucrările ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lunii septembrie, dar constructorul nu a putut respecta acest termen. A fost anunţat un nou termen de finalizare a proiectului, luna noiembrie, dar nici acesta nu a fost respectat. La începutul acestui an, reprezentanţii municipalităţii nu au mai anunţat nici un termen clar pentru finalizarea lucrărilor, precizând numai că la începutul acestui an şcolar, Liceul cu Program Sportiv se va muta în noul sediu, dar şi că firma bucureşteană va avea de plătit penalităţi de întârziere.

Prezent la festivitatea de deschidere de la acest liceu (care are elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a), primarul George Scripcaru a anunțat că are noi planuri pentru această unitate de învățământ, astfel încât copiii să facă performanță în sport, iar numele Brașovului să fie dus mai departe în toate colțurile lumii. „Va urma construirea unei noi săli de sport, pe modelul celei de la Liceul Informatic, executarea unor amenajări care să asigure integrarea bazei sportive de la Stadionul Carpaţi în procesul de pregătire al elevilor. Tot în domeniul sportului avem prevăzute şi alte investiţii, poate cea mai importantă este construirea noii săli polivalente de pe terenul fostului Stadion Municipal. Eu cred foarte mult în dezvoltarea sportului de performanţă în Braşov şi, implicit, în dezvoltarea celui de masă”, a subliniat primarul George Scripcaru.

Deocamdată, actuala sală de sport a liceului, care a fost complet reabilitată, oferă condiții optime pentru tinerii sportivi. Suprafața de joc, respectiv calitatea parchetului montat, este similară celei existente pe terenul de la Sala Sporturilor. La sala de sport a liceului au fost amenajate grupuri sanitare moderne, dar și vestiare.

Schimbări vor fi şi pentru o parte dintre elevii Colegiului de Informatică „Grigore Moisil”, care vor face ore pe strada Cocorului!

Tot din acest an şcolar, sediul oficial al Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil” va fi pe strada Cocorului, în spaţiul ocupat până în luna iunie a acestui an de Liceul Sportiv. De asemenea, aici vor învăţa şi unii dintre elevii Colegiului de Informatică, pentru ca în clădirea actualului liceu, din Calea Bucureşti, mai exact, în corpul vechi, să înceapă lucrările de eficientizare energetică. (Pentru acest proiect, Primăria Braşov a obţinut o finanţare nerambursabilă prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român). „Corpul vechi al liceului este închis pentru a se putea efectua lucrările. În aceste condiţii, sălile de clasă, dar şi spaţiile administrative, inclusiv birourile conducerii, se vor muta în clădirea de pe strada Cocorului, eliberate acum de elevii Liceului Sportiv. După ce se vor termina lucrările la acest corp, va fi închis şi corpul nou”, a explicat Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov.


    Pentru eficientizarea energetică a Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, contractul de lucrări a fost semnat încă din vara anului trecut cu Asocierea Construcciones Deco SA din Spania şi SC Tehnoconsult Proiect SRL din Bucureşti. Iniţial, conducerea liceului se aştepta ca şantierul să fie deschis în toamna anului trecut, dar deschiderea şantierului a fost amânată, pentru că mai era nevoie de obţinerea unor avize şi autorizaţii, astfel că abia acum au fost demarate lucrările.

Proiectul de eficientizare energetică a Colegiului Naţional de Informatică prevede termoizolarea celor două corpuri, refacerea sistemelor de încălzire şi de iluminat, montarea unor dispozitive speciale de ventilare cu recuperare de căldură. Prin aplicarea acestor soluţii tehnice, emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu 126 de tone pe an, consumul de energie electrică va fi redus cu 29,4%, iar costurile cu încălzirea vor fi mai mici cu 39%.

Comentarii

Ultimă oră