Sari la conținut

Legenda marelui ecran, Elizabeth Taylor, a murit miercuri, 23 martie.  Împlinise 79 de ani pe 27 februarie. Înainte de aniversare, actriţa a fost internată  în centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, în urma simptomelor cauzate de o insuficienţă cardiacă congestivă.

  • Problemele cardiace ale actriţei au început în 2004, iar acum trei ani a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord.
    Faimoasă pentru cariera sa, nenumăratele mariaje, lupta cu dependenţa de stupefiante, curele de slăbire şi procedurile de îmbunătăţire a aspectului fizic, actriţa va rămâne cunoscută şi pentru numărul său de internări şi tratamente: mai mult de o sută în ultimii 25 de ani. Dintre acestea, 20 au fost pentru operaţii de importanţă majoră.
    În 1961 şi 1990 accesele de pneumonie i-au fost aproape fatale, o altă afecţiune respiratorie forţând-o să-şi amâne logodna cu câteva săptămâni în 1992. Printre multe alte probleme de sănătate, i-au fost înlocuite ambele şolduri (în 1994 şi 1995) şi a supravieţuit unei operaţii pe creier de îndepărtare a unei tumori (benigne). În ultimii ani, a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile pentru a se deplasa, din cauza scoliozei de care suferă de mai bine de cinci ani.
    În ciuda problemelor sale de sănătate, actriţa şi-a păstrat, chiar şi la bătrâneţe, capacitatea de a surprinde. Anul trecut, ea îşi recunoştea dragostea faţă de managerul ei, în vârstă de 49 de ani, Jason Winters. Logodna celor doi nu a fost o surpriză pentru apropiaţii lui Taylor, care ar fi ajuns la cea de-a 9-a căsătorie, dacă ar mai fi trăit.



Cariera şi viaţa personală:

Elizabeth Taylor s-a nascut pe 27 februarie 1932, la Hampstead, in apropiere de Londra. In iunie 1939, familia Taylor se imbarca spre California. Hedda Hopper, celebra la Hollywood, ii face intrarea lui Liz in lumea filmului, la doar 9 ani. In 1951, ea triumfa cu A Place in the Sun/Un loc sub soare  (1951). Pe 6 mai 1950 se casatoreste cu Nick Hilton, fiul miliardarului Conrad Hilton. Divortul intervine dupa numai sase luni. Succesiv, frumoasa cu ochi violeti se casatoreste cu Michael
Wilding, Mike Todd si Eddie Fisher. Cu  Wilding Liz are doi copii, iar de la Tood mosteneste un munte de dolari.

In 1958, Liz avea 26 de ani, jucase deja in 28 de filme si fusese nominalizata de trei ori pentru Oscar. Acum il cunoaste pe Richard Burton, actor de teatru englez, nascut intr-o familie saraca de mineri din Tara Galilor. Cei doi s-au cunoscut in timpul filmarilor la Cleopatra. A fost ca o lovitura de trasnet. Pareau vrajiti. Insa Liz nu a renuntat la Fisher pana ce Richard nu a divortat de Sybil, sotia care ii daruise doi copii. "Visul" frumos a durat foarte putin insa, transformandu-se usor in cosmar. Pasiunea o purta din tornada in tornada.

A turnat cate patru filme pe an, parcurgand lumea in lux. Cumparau tablouri, diamante si iahturi. Din 1967, incepe ruptura. Liz obtine Oscarul pentru rolul din Cui i-e frica de Virginia Woolf?. La 26 iunie 1974, divorteaza de Richard. Turnasera impreuna 13 filme si castigase, numai ea, 30 de milioane de dolari. In 1975, pe 10 octombrie, se recasatoreste cu Burton, in Africa de Sud, in prezenta unui numar mare de indigeni. La 10 august 1976, Liz divorteaza din nou, in Haiti. Avea 44 de ani. Richard Burton, care era alcoolic si toxicoman, afirma in 1984: "Eu beau ca sa mor, dar Liz a supravietuit. Ea are lumea ei. A mea este doar teatrul".

A fost cea mai rasfatata actrita de la Hollywood. Criticii spun ca a fost si cea mai "scumpa". Numai pentru Cleopatra a primit, in 1962, peste un milion de dolari. Mai presus de toate acestea insa, istoria cinematografiei a retinut si va pastra in memoria ei dragostea furtunoasa, de atatea ori sfaramata, a cuplului Liz-Richard. Elizabeth Taylor si-a trait viata aidoma interpretarii celor mai reusite roluri: cu pasiune si cu daruire

Comentarii

Ultimă oră