Sari la conținut

O profesoară din Săcele a adunat de-a lungul timpului, cu ajutorul familiei, costume populare şi obiecte vechi, unele dintre ele chiar şi de 100 de ani. Etelka Barko (foto),  în vârstă de 75 de ani, este maestră în arta încondeiatului de ouă şi la vârsta ei încă predă aceste tehnici la şcolile din Săcele. Ea este lăudată chiar şi de mai marii din Ministerul Culturii.
Încondeiere “la secret”. Toată viaţa a fost profesoară şi nu vrea să se lase nici în ruptul capului de această meserie. Etelka Barko a predat biologie, chimie şi fizică timp de 32 de ani la Oradea şi mai târziu la Săcele. Înainte să ajungă pe băncile şcolii, adică în anul 1950, a furat arta de a încondeia ouă chiar de la tatăl ei şi a predat-o în secret elevilor până la revoluţia din decembrie 89. După ce a făcut o socoteală simplă, femeia şi-a dat seama că încondeiază ouă de 40 de ani. Înaintea sărbătorilor pascale, împarte cu toată lumea taina creativă. Nu vinde niciodată ouă încondeiate, dar le pictează cu multă dăruire. La vârsta de 75 de ani predă tehnicile încondeierii elevilor din Săcele. „Dragostea este ingredientul de care ai nevoie pentru un model perfect”, spune doamna Barko.
Manual pentru începători. Nu este o fire egoistă şi din acest motiv toate cunoştinţele acumulate în 40 de ani le-a pus pe hârtie, editând o carte în anul 2002, care s-a vândut în peste 500 de exemplare. Femeia ne-a uimit şi prin faptul că a păstrat cu multă grijă în una dintre odăile casei  costume populare ceangăieşti din cele 7 sate, aşa cum era cunoscută localitatea Săcele, dar şi obiecte foarte vechi.


Tezaur uman viu.

Etelka Barko este apreciată chiar şi de reprezentanţii Ministerului Culturii, care i-au acordat titlul de tezaur uman viu pentru faptul că a păstrat şi transmis valori cultural-identitare. Recomandarea şi întocmirea dosarului au fost făcute de colectivul Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov. Până în prezent, doar cinci meşteri din toată ţara au primit acest titlu, printre ei aflându-se şi braşoveanul Dumitru Sofonea din Drăguş.

Comentarii

Ultimă oră