Sari la conținut

Evenimente cu şi pentru romi la Codlea. Invitat special: cap de afiş, Connect-R

evenimente-cu-si-pentru-romi-la-codlea-invitat-special-cap-de-afis-connectr

Braşovenii sunt aşteptaţi, sâmbătă şi duminică (6 și 7 aprilie 2019), la un maraton de evenimente cu şi pentru romi ce se va desfăşura pe Promenada din Codlea şi la Casa de Cultură a Municipiului Codlea.

Evenimentele sunt reunite sub titlul „Connect All” şi sunt organizate de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi Primăria Municipiului Codlea.

Cei care vor ajunge în week-end în Codlea se vor bucura de piese de teatru, expoziţii, proiecţie de filme, concerte şi spectacole de dansuri, dar vor fi prezenţi şi meşteşugari.

Sâmbătă (6 aprilie 2019), de la ora 13.00, în cafeneaua Black Bird, în cadrul evenimentului, va fi organizată o dezbatere asupra măsurilor pentru combaterea marginalizării romilor.

Prin intermediul dezbaterii, ADDJB şi Primăria Codlea şi-au propus identificarea şi formularea de măsuri afirmative pentru problemele cu care se confruntă minoritatea romă din România, în general, şi comunitatea de romi din Codlea, în particular.

De la ora 17.00 este programată o piesă de teatru – „Marea Ruşine”, la Casa Municipală de Cultură, iar seara se va încheia cu un concert Connect-R, în zona pietonală a municipiului Codlea.

Duminică (7 aprilie 2019), manifestările se deschid cu un Spectacol intercultural cu ansambluri folclorice, în Zona pietonală a municipiului Codlea, apoi, de la 13.30, la Casa de Cultură va fi proiectat filmul „Ultimul căldărar” şi mai apoi va rula şi pelicula „Pisica albă, pisica neagră”.

Intrarea este liberă.


....................................................................................................................................

Evenimentul CONNECT ALL se derulează în cadrul Proiectului „Muncă, Asumare, Legalitate pentru Integrare şi Nediscriminare (MĂLIN)”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară - Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Obiectiv specific 4.1.

Reducerea numărului de persoane în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome, prin implementarea de măsuri integrate.

Proiectul MALIN îşi propune să îmbunătăţească nivelul de incluziune educaţională a 50 de elevi din cartierul Mălin, aparţinând minorităţii rome, prin combaterea decalajelor sociale care cresc riscul de abandon şcolar şi analfabetism. De asemenea, proiectul are ca ţintă să crească nivelul de ocupare a 278 de persoane din cartierul Mălin, aparţinând minorităţii rome şi să combată decalajele de participare pe piaţa muncii formală comparativ cu populaţia majoritară, să creeze 81 de locuri de muncă, inclusiv să înfiinţeze şi să dezvolte 5 afaceri locale proprii. Totodată, prin proiect, se urmăreşte îmbunătăţirea stării sociale şi de sănătate a 556 de persoane aparţinând minorităţii rome din Cartierul Mălin prin creşterea accesului la servicii sociale şi de sănătate preventive şi curative şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru 150 de familii defavorizate din punct de vedere economico-social.

Iniţiatorii proiectului mai vor şi să sprijine 175 de familii de etnie romă din comunitatea marginalizată Malin în reglementarea actelor de proprietate şi susţinerea acestora în dobândirea unor drepturi de asistenţă social şi, în general, să reducă gradul de discriminare, să promoveze egalitatea şi multiculturalismul.

Evenimentele multiculturale preced Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită în 8 aprilie.

Comentarii

Ultimă oră