Sari la conținut

Expoziţie cu obiecte ale lui Constantin Brâncuşi ce pot fi licitate

expozitie-cu-obiecte-ale-lui-constantin-brancusi-ce-pot-fi-licitate

Se deschide o expoziţie cu obiecte personale ale lui Constantin Brâncuşi ce vor fi scoase apoi la licitaţie.

Casa de licitaţii Artmark va scoate la vânzare haine, diverse obiecte personale şi de atelier care au aparţinut marelui sculptor Constantin Brâncuşi, într-o licitaţie care va avea loc pe 27 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din strada C.A. Rosetti nr. 5 din Bucureşti,

Pentru ca obiectele să poată fi văzute, admirate şi să devină tentante pentru eventualii cumpărători, o expoziţie dedicată acestori loturi va fi deschisă pe 15 septembrie.

Brancuşi a fost o îmbinare între ţăranul arhaic şi modernitatea elegantă a Parisului, spunea Horia Roman Patapievici.

Printre obiectele ce au aparţinut sculptorului, prezente la expoziţia cu licitaţie, se numară şi un costum format din trei piese pe care Brancuşi obişnuia să îl poarte la ieşirile în lumea artistică a Capitalei Franţei. Licitaţia pentru un bilet manuscris, pe care Brancuşi a redactat un aforism ulterior devenit celebru: "Creierul este fiul risipitor al pântecelui", porneşte de la suma de 3.000 de euro. Unul dintre cele mai importante articole ale expoziţiei este un pardesiu folosit de artistul român în perioada în care a locuit la Paris. Totodata, la casa de licitaţii se află o valiză pe care Brancuşi o lua în călătoriile sale în Statele Unite. Ea are o poveste aparte: a fost achiziţionată de colecţionarul Emilian Radu de la o licitaţie din Paris, în 2010, fără ca acesta să ştie ce obiecte se află în ea. A avut bucuria să găsească înăuntru mai multe costume.

Licitaţia de pe 27 septembrie, de la Bucureşti va fi internaţională. Obiectele vor fi scoase la licitaţie rând pe rând, se va face o sumă totală, după care se va porni o nouă licitaţie pentru întreaga colecţie. Astfel, există şansa ca toate aceste obiecte să rămână împreună.

Colecţionarul Emilian Radu şi casa de licitaţii Artmark vor dona o parte din câştigul licitaţiei în beneficiul campaniei publice de achiziţionare a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Comentarii

Ultimă oră