Sari la conținut

Expoziție dedicată lui Eugen Ionescu la Casa Ștefan Baciu

expozitie-dedicata-lui-eugen-ionescu-la-casa-stefan-baciu

Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov vă invită luni, 23 iulie 2018, de la ora 12:00, la secția de literatură Casa Ștefan Baciu din strada Gh. Baiulescu nr. 9, la vernisajul expoziției foto-documentare EUGEN IONESCU.

Proiectul expozițional, aflat la cea de a treia serie de vernisaje dintr-un număr total de șase, își propune realizarea unui demers de cunoaștere, înțelegere și analiză a experienței creative a cinci personalități românești consacrate în afara țării: Panait Istrati, Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu și Emil Cioran.

Expoziția „Eugen Ionescu” aduce în atenția publicului un capitol din istoria literaturii române, mărturii de viață și creație ale scriitorului originar din Slatina.

Începând cu 23 iulie 2018, în contextul Centenarului României Mari fiecare dintre cele cinci personalități, ca un simbol al unității tuturor provinciilor românești, își va continua periplul (prin intermediul expozițiilor) prin alte orașe: Ștefan Baciu vine de la Iași la Brăila, Ioan Petru Culianu de la Brăila la Slatina, Panait Istrati de la Slatina la Sibiu, Eugen Ionescu de la Sibiu la Brașov, Emil Cioran de la Brașov la Iași. La începutul lunii noiembrie „se vor reîntâlni” în orașul Marii Uniri, Alba-Iulia. Expozițiile vor fi completate cu activități educaționale adresate tinerilor.

Calendarul expozițional a debutat în 14 mai și se derulează în cadrul proiectului cultural „ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati”.

Proiectul este implementat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov cu finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor săi: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I”, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean Olt, Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia. Proiectul se încadrează în aria „Promovarea Culturii Scrise” și se desfășoară în perioada mai-noiembrie 2018.

Expoziția EUGEN IONESCU va putea fi vizitată la Brașov între 23 iulie și 17 august 2018.

În deschidere vor susține prezentări reprezentanți ai muzeului și lect. dr. Georgeta Moarcăs, membră a Departamentului de Literatură și Studii Culturale – Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania Brașov.

Comentarii

Ultimă oră