Sari la conținut

La muzeul „Casa Mureşenilor” a fost inagurată expoziţia „Sigiliul – garanţia originalităţii”. Braşovenii dar şi turiştii sunt invitaţi să cunoască un detaliu al Arhivei Mureşenilor, şi anume fondul de sigilii.

În patrimoniul muzeului s-au păstrat 276 impresiuni sigilare conservate pe documente. Şapte din aceste peceţi datează din secolul al XVIII-lea, celelalte peceţi şi ştampile datează din secolele XIX si XX.
Sigiliul era un mijloc de adeverire şi de întărire. Acesta avea putere probatorie deplină în faţa instanţelor. Tiparul se confecţiona de către gravori, imaginea fiind încrustată. Se foloseau materiale dure precum aurul, argintul, bronzul, aramă, plumb, piatră, alese în funcţie de starea materială a purtătorului. Matricea se monta pe un suport sau mâner ori în caseta unui inel. După modelul de folosinţă au fost identificate trei tipuri de peceţi : atârnate, aplicate şi peceţile timbrate.

Pecete din 1770. În vitrine vor putea fi descoperite: cea mai veche pecete, din anul 1770, aplicată în cerneală, unicul sigiliu atârnat din Arhiva Mureşenilor ataşat de o diplomă de studii (pergament) emisă de Universitatea din Viena, tipare sigilare şi ştampile ale familiei Mureşianu, tiparul sigilar cu stema familiei Ioan Bran-Lemeny – primul avocat român din Braşov, tipare sigilare din colecţia doamnei Lucia Bunaciu, descendentă a familiei Mureşianu, şi colectia doamnei Gabriela Polack.

Sensibile la lumină. Documentele vor putea fi văzute pe rând, într-un număr limitat deoarece acestea sunt extrem de sensibile la lumina soarelui şi la temperatură, existând riscul să se deterioreze. „Sigiliile vor fi expuse în vitrine, pe rând pe o perioadă destul de scurtă pentru a le asigura condiţiile necesare. Cel mai important factor de degradare al documentelor este lumina, un alt factor este temperatura, având în vedere că ele vor fi expuse pe perioada verii trebuie să avem grijă de microclimatul în care vor fi expuse”, a spus Marinela Barna, muzeograf.
Vor fi rotate. „Este o ocazie rară pentru publicul braşovean de a vedea câteva documente, obiecte de patrimoniu de o valoare deosebită, este vorba despre scrisori, documente oficiale în original cu sigilii, ştampile din alte epoci, problema este că fiind un material organic are tendinţa să se degradeze la expunere în aer liber”, a declarat Valer Rus directorul Muzeul Casa Mureşenilor. Tocmai de aceea odată la două săptămâni obiectele expuse vor fi înlocuite cu altele scoase din arhivă astfel încât până în luna septembrie, atunci când expoziţia se va încheia, publicul să poată vedea întreaga colecţie şi ca ea să rămâna evident intactă.

Comentarii

Ultimă oră