Sari la conținut

Expoziţie Ingo Glass, la Muzeul de Artă Braşov

expozitie-ingo-glass-la-muzeul-de-arta-brasov

 Braşovenii sunt aşteptaţi vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei „Ingo Glass - Formă, lumină, culoare, spaţiu”.


   Expoziţia, reunind lucrări din ultimele decenii de creaţie, este însoţită de un album care prezintă viaţa, evoluţia şi caracterul original al creaţiei lui Ingo Glass, îngrijit de istoricul de artă Vasile Duda.

Expoziţia este prezentată la Braşov după ce anul acesta a mai fost organizată la Bistriţa şi Chişinău, iar la eveniment vor fi prezenţi dr. Ingo Gerhardt Glass şi dr. Vasile Duda, consultant ştiinţific al expoziţiei.


     Originar din România, dr. Ingo Gerhardt Glass este unul dintre reprezentanţii de frunte ai abstracţionismului din cadrul postavangardei europene.


  Sculptorul, reprezentant al artei concrete şi conceptuale, propune „un demers estetic bazat pe marile sinteze ale avangardei în care cele trei forme geometrice de bază se află în armonie cu culorile primare. În creaţia sa elementele abstracte alcătuiesc structuri tridimensionale, generând o simbolistică originală, prin intermediul căreia artistul comunică lumii impresii şi idei. Arta sa sculpturală invită la descoperirea şi înţelegerea conceptelor fundamentale ce definesc existenţa umană”, explică specialiştii.

Ingo Glass s-a născut în 1941 la Timișoara și a copilărit la Lugoj. A absolvit în 1967 Institutul Ion Andreescu din Cluj, iar apoi a activat la Muzeul de Artă Contemporană din Galați, contribuind la fondarea muzeului. S-a integrat activ în viața culturală bucureșteană până în 1979, când a emigrat în Germania. Apoi a activat și s-a afirmat la München, iar în prezent locuiește la Budapesta. Cetățean al Europei, Ingo Glass impresionează prin experiența artistică, prin conexiunile oferite la nivelul artei contemporane și prin sinteza mesajului plastic. Sculptorul ne propune un demers estetic bazat pe marile sinteze ale avangardei în care cele trei forme geometrice de bază alcătuiesc în armonie cu culorile primare „cele trei grații ale creației sale", cele trei module din a cărei combinație se naște o artă platonică și aseptică, care conține promisiunea viitorului. A realizat mai multe monumente de for public, dintre care amintim: Monumentul Revoluției de la Timișoara (1992), monumentul DADA (Moinești, 1996) și Hommage a Vasarely (Timișoara, 2003).

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Artă Braşov (Bulevardul Eroilor nr. 21 - lângă Hotel Capitol), până în 29 noiembrie 2019.

Comentarii

Ultimă oră