Sari la conținut

Expoziţie temporară la Muzeul Civilizatiei Urbane

expozitie-temporara-la-muzeul-civilizatiei-urbane-

Muzeul Civilizatiei Urbane deschide vineri, 23 august 2013, ora 12.00, expozitia temporară „Mobilier pictat transilvănean”.  Inspiraţii moderne pentru Aurelia şi George Pomponiu.

„Mobilierul pictat din Transilvania, în secolele 19-20, adaptat spaţiului specific interiorului țărănesc, cu rol social important, a constituit o parte din zestrea miresei şi acesta prezintă o varietate de forme: dulapuri de perete, colţare, blidare, cuiere de grindă, mese, diverse tipuri de scaune, bănci cu spătar sau banchete cu ladă şi lada de zestre –  cea mai utilă piesă de mobilier, prezentă în toate casele ţărăneşti.
Artiştii contemporani Aurelia şi George Pomponiu expun  replici inspirate ale unor piese vechi sau preiau motive din ornamentica universală în ideea de a continua o tradiţie reactualizată. Astăzi piesa de mobilier are două scopuri: să fie utilă (de exemplu blidarul folosit pentru veselă, ladă de zestre pe post de şifonier) şi să dea o notă personalizată interiorului, pe care îl decorează având valoare de unicat. Muzeele apreciază acest domeniu al designului modern, de inspiraţie tradiţională, pentru că reprezintă o nişă de continuitate, de transmitere a vechilor tehnici care încetul cu încetul, vor fi date uitării” spune Roxana Cornea, muzeograf.

Comentarii

Ultimă oră