Sari la conținut

Factura la căldură tot mai mare, veşti despre tăierea subvenţiilor

factura-la-caldura-tot-mai-mare-vesti-despre-taierea-subventiilor-

Românii sunt atraşi de posibilitatea de a avea facturi mai mici la căldură pe timp de iarnă. Totuşi, investiţia în instalarea unui sistem de încălzire casnic încă este o piedică pentru cei care vor să se debranşeze

Debranşarea de la sistemele de încălzire publice este un fenomen care a luat aploare în ultimul deceniu, într-atât de mult încât unele oraşe importante din provincie chiar nu mai au regii care să furnizeze agentul termic, în condiţiile în care numărul debranşărilor a făcut ca menţinerea în funcţiune a acestora să fie nefezabilă. Printre oraşele în care abonaţii sistemului public de încălzire plătesc cel mai mult pentru agentul termic se numără oraşe precum Constanţa cu 358,5 lei/Gcal, Harghita cu 304,5 lei/Gcal sau Arad cu 290 lei/Gcal. În aceste condiţii, producătorii şi importatorii de centrale termice murale au avut de câştigat în ultimii ani, în special în provincie, unde cuantumul subvenţiilor a fost unul destul de mic din preţul de producţie a agentului termic sau chiar a lipsit.

• Ce îi determină pe români să aleagă centrale termice

Românii sunt atraşi în primul rând de costuri. Mai ales în oraşele unde nu au fost acordate subvenţii din partea autorităţilor locale sau subvenţiile au fost prea mici, în condiţiile unor costuri de producţie mare, consumul de gaz al unei centrale termice a fost şi este principalul motiv. Potrivit celor de la Ariston Thermo România, costul de producţie al unei gigacalorii cu centrală de apartament cu gaz este de circa 175 de lei (la acest preţ înţelegem de ce bucureştenii nu s-au înghesuit să îşi instaleze o centrală termică). Potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea Curierului Naţional, pentru un apartament cu o suprafaţă de circa 60 de metri pătraţi, consumul mediu lunar este nevoie, în medie, de 0,24 Gcal/lună pentru producerea apei calde şi încă 1,55 Gcal/lună, circa 5-6 luni pe an doar pentru încălzire. Ajungem astfel la un consum mediu estimat la 11-13 Gcal/an. La preţul facturat din Constanţa, de 358,5 lei, un abonat al sistemului centralizat, cu un apartament cu o asemenea suprafaţă şi cu un consum asemănător, ar scoate pe an din buzunar între 3.900 şi 4.650 de lei anual, doar pentru căldură nu şi pentru apa caldă, scrie curierulnational.ro.

CITEȘTE MAI MULTE PE: curierulnational.ro

Comentarii

Ultimă oră