Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează o serie de dezbateri publice cu cetățenii, intitulate „Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în luna martie. 

Unul dintre evenimente va avea loc la Făgăraș, pe 4 septembrie. Dezbaterea publică va începe la ora 11 și va avea loc în curtea interioară a Cetății Făgărașului.

Discuția va fi inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, apoi va urma o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, vor vota scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.

La dezbaterea de la Făgăraș vor participa în calitate de vorbitori: Gheorghe Sucaciu (primar, Municipiul Făgăraș), Elena Băjenaru (director, Muzeul Țării Făgărașului), Elena Nemes (consultant fonduri europene), Alexandru Szasz (președinte, Asociația Oamenilor de Afaceri Țara Făgărașului) și Gabriel Vâju (coordonator, Centrul Europe Direct Făgăraș).

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ, nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.