Sari la conținut

Fără reevaluarea locuinţei vă puteţi expune la riscuri

fara-reevaluarea-locuintei-va-puteti-expune-la-riscuri

Impozitul pe proprietatea imobiliară are modificări esențiale din acest an, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Impozitul pe clădiri se calculează în funcție de destinația clădirii, respectiv rezidențială sau nerezidenţială, și nu în funcție de deținatorul ei (persoană fizică sau persoană juridică), cum se întâmpla până în prezent. Impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani şi folosirea clădirii în activităţi economice, dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii;

Potrivit noului Cod fiscal baza impozabilă pentru construcţii creşte după cum urmează: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este de 1.000 lei/metru pătrat, cu o creştere de 6,95% faţă de valoarea de 935 lei/mp din anul 2015; creşterea indicelui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%; autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

Pentru clădirile rezidențiale, consiliile locale au decis  procentele privind majorarea noilor impozite. Unele localități au păstrat aceleași impozite și pentru 2016, cunoscând faptul că acest an este și unul electoral, iar majorarea impozitelor s-ar fi întors ca un bumerang împotriva edililor pregătiți să candideze pentru un nou mandat.

Astfel, creşterea pentru 2016 în cazul clădirilor nerezidentiale nereevaluate în ultimii 5 ani se situează la 2.493% în cazul tuturor celor 50 de localităţi. Pentru clădirile folosite în activităţi economice şi care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani, majorarea impozitului variază de la 249,32% în cazul unor lcoalităţi precum Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Braşov la 1.869,86% în Râmnicu Vâlcea, Călăraşi, Turda şi Câmpina.

Problema este alta în cazul acestor reevaluări. Numărul persoanelor autorizate în reevaluare este foarte scăzut, iar termenul unui astfel de proces este de 15 martie, pentru a nu se aplica penalizări proprietarilor. Având în vedere acest aspect este posibil ca și costul unei evaluări să crească, iar reevaluarea unei locuințe nu se poate face fără cadastru, care și acesta poate dura circa o lună de zile, situație care nu a fost luată în calcul de Guvern la redactarea normelor de aplicare a noului Cod fiscal.

Sursa: www.dcnews.ro.

Comentarii

Ultimă oră