Sari la conținut

Faţă de 2008, apartamentele vechi din Braşov s-au ieftinit cu peste 40%

fata-de-2008-apartamente-vechi-din-brasov-sau-ieftinit-cu-peste-40

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Braşov a ajuns în primul semestru al anului 2013 la o medie de circa 811 euro pe metrul pătrat, în scădere cu doar 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Faţă de primul an de criză – 2008 – când preţul pe metru pătrat construit al unui apartament era în medie de 1.375 euro, prima jumătate a anului 2013 aduce o scădere de 42%, potrivit unei analize realizată de compania Darian.

În zona centrală (Răcădău, Centrul Civic, M. Kogălniceanu),  apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 36.000 şi 50.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Bartolomeu, preţurile au fost cuprinse între 26.000 şi 35.000 de euro.


Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 1 din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 689 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2,1% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în primul semestru din 2013 de 959 euro/mp.


“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32-33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

În ceea  ce priveşte apartamentele noi, acestea au ajuns în Braşov în primul semestru din 2013 la o medie de 932 eur/mp, menţinându-se aproximativ la acelaşi nivel faţă de preţurile din 2012 şi în scădere cu aproximativ 35% faţă de 2008.

În ceea ce priveşte terenurile din Brașov, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 61%, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximativ 3%.

Raportul relevă faptul că preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Braşov stagnează. Astfel, în zonele centrale şi cu vad administrativ-comercial, chiriile s-au menţinut constant în intervalul 10-15 euro mp/lună, iar în zonele mediane chiriile au oscilat între 7,5 şi 10 euro mp/lună.
“Piaţa spaţiilor comerciale a cunoscut o creştere datorită finalizării proiectelor iniţial anunţate pentru 2010/2011. În ceea ce priveşte piaţa spaţiilor industriale, ne aflăm încă într-o zonă plină de scepticism; se prevăd proiecte noi, dar care necesită o perioadă mai mare de finalizare”, este de părere Carmen Lica, expert evaluator.

Comentarii

Ultimă oră