Sari la conținut

Fațada Palatului Czell din Piaţa Sfatului va fi refăcută anul acesta

fatada-palatului-czell-din-piata-sfatului-va-fi-refacuta-anul-acesta

Faţada Palatului Czell din Piaţa Sfatului, care găzduieşte Agenţia Braşov a Băncii Naţionale a României, va fi refăcută anul acesta. Primăria Braşov a eliberat autorizaţia de construcţie necesară demarării acestor lucrări.


   Palatul a fost construit în 1903, de către Frederich Czell, pe locul unde industriaşul avea deja trei case. Le-a demolat şi a ridicat un palat impresionant, cu balconaşe sculptate şi basoreliefuri cu figuri umane. Clădirea de azi a păstrat acelaşi aer maiestuos, iar ceea ce nu se vede din Piaţa Sfatului, este corpul imens al clădirii, cu patru laturi şi zeci de camere.


   Frederich Czell era cunoscut în toată România, avea mai multe fabrici de bere, iar la Braşov, înfiinţase în 1892, fabrica de malţ şi bere de la Dârste. De fapt, concernul Frederich Czell şi Fiii a cumpărat vechea distilerie şi a construit afacerea care avea să ajungă o marcă de prestigiu. Czell deţinea în Braşov şi o fabrică de spirtoase.

Sextil Puşcariu scria despre acest sas că „în ultimul deceniu al veacului trecut şi în cele dintâi ale secolului nostru, braşoveanul avea un fel de monopol al băuturilor din Ţara Bârsei şi o fabrică mare de spirt în Cristian, din care ieşeau pe o ţeavă aburi ce răspândeau un miros penetrant de mălătău, adică de borhot“.


   Odată cu fabrica de bere, omul de afaceri a schimbat faţa oraşului. A construit nu numai palate şi vile (dintre care din păcate cea din Dârste nu mai există astăzi), ci a făcut şi Lacul Noua.

Comentarii

Ultimă oră