Sari la conținut

Fenomen rar şi foarte spectaculos, surprins în Munţii Făgăraş

fenomen-rar-si-foarte-spectaculos-surprins-in-muntii-fagaras

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de "Spectru montan" sau "Umbra din nori" a fost surprins de un fotograf român.

Interesantele imaginile au fost imortalizate de Valentin Zamora, în Munţii Făgăraş, pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507m).

„Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate, deasupra unui plafon de nori sau ceaţă şi umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit spectru”, a explicat fotograful pentru digi24.ro.

Atunci când se produce acest fenomen, umbra observatorului pare a fi mult mărită. Această mărire aparentă este o iluzie optică: ea se produce deoarece observatorul are impresia că umbra sa este la aceeași distanță precum obiectele de la sol, care se văd în depărtare printre nori, însă umbra este proiectată, de fapt, pe norii din apropiere.

În cea de-a doua fotografie a lui Valentin Zamora se poate observa şi Transfăgărăşanul.

„Spectrul montan” se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken din Munţii Harz din Germania. Acolo, ceața frecventă determină apariția repetată a spectrului. „Spectrul din Brocken” a fost observat și descris pentru prima dată de Johann Silberschlag în anul 1780.

Comentarii

Ultimă oră