Sari la conținut

Festivalul Musica Barcensis continuă şi în luna august

festivalul-musica-barcensis-continua-si-in-luna-august

  Festivalul Musica Barcensis este şi în luna august un prilej pentru spectatorii de toate vârstele de a evada din cotidian şi de a petrece un timp de calitate în compania muzicii, în spaţiile gotice sau clasiciste ale bisericilor fortificate din Țara Bârsei.

Pentru luna august, organizatorii Festivalului Musica Barcensis pregătesc opt concerte variate, în fiecare weekend, polul central al concertelor de duminică mutându-se la biserica evanghelică fortificată din Prejmer, inclusă în patrimoniul UNESCO, cu o acustică de excepţie.

Cele 8 concerte din august aduc în prim plan artişti consacraţi (Ansamblul Cantate Domino), ansambluri cunoscute şi premiate (The Chamber Music Project, Cvartetul Arcadia), muzicieni internaţionali şi combinaţii mai puţin obişnuite de instrumente (Tehran Recorder Atelier - Iran şi duoul format din Marko Dzomba - Serbia, şi Ioan-Dragoş Dimitriu - Austria), concerte educative cu şi pentru copii (The Fernandez Family - trio pian, orgă, vioară şi Bucharest Winds Ensemble, cu povestea simfonică „Petrică şi Lupul”).

Următoarele evenimente programate sunt cele de la Hărman (The Chamber Music Project, sâmbătă, 4 august 2018, de la ora 18.00) şi de la Prejmer (Cantate Domino, duminică, 5 august 2018, de la ora 17.00).

Festivalul se va încheia în 26 august 2018, la Prejmer, cu concertul aniversar Jugendbachchor, ce sărbătoreşte în acest an 25 de ani de la înfiinţare.

Intrarea la toate concertele este liberă.

...............................................................................................................................................

Programul Festivalului Musica Barcensis în week-end-ul 4 - 5 august 2018:

Sâmbătă, 4 august 2018, de la ora 18.00, la Biserica Evanghelică Hărman, „The Chamber Music Project” va susține un concert de excepție, în cadrul Festivalului Musica Barcensis.

Programul concertului:

J. S. Bach – Ciacconna din Partita a II-a pentru vioară solo în re minor BWV 1004
F. M. Veracini – Sonata nr. 6 în mi minor, op.1
S. Rachmaninov – Vocalise pentru violoncel şi pian op.34 nr. 14
J. Halvorsen – G. F. Haendel – Passacaglia pentru vioară şi violoncel
C. Debussy – Andante espressivo din Trioul pentru pian, vioară şi violoncel
A. Ginastera – Danza de la moza donosa din Danzas argentinas op.2
A. Piazzolla – Otoño porteño
I. Vorvoreanu – The dancing god pentru vioară şi violoncel
A. Ţurcan – Palma Arpa pentru pian, vioară şi violoncel

Vor evolua: Raluca Stratulat – vioară
                     Andreea Ţimiraş – violoncel
                      Eliza Puchianu – pian

The Chamber Music Project este un proiect destinat exclusiv promovării muzicii clasice camerale. Componenţa membrilor săi este una flexibilă, formaţiile camerale putând fi de la duo-clasic la septet.

Sâmbătă seară va fi urmărită varianta de trio clasic formată din Raluca Stratulat – vioară, Andreea Ţimiraş – violoncel şi Eliza Puchianu – pian. Cele trei muziciene cântă împreună de multă vreme, atât în varianta de trio, cât şi de duo, vioară-violoncel şi vioară-pian susţinând împreună numeroase concerte şi recitaluri pe parcursul ultimilor ani, atât în Bucureşti cât şi în restul tării.

Biserica evanghelică fortificată din Hărman (județul Brașov), a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate este monument istoric.

Duminică, 5 august 2018, de la ora 17.00, Biserica Fortificată Prejmer va găzdui un concert special semnat „Cantate Domino”.

Programul concertului:

Concert cu muzică de Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Concerto în Sib Major, op. 4/2 – orgă și ansamblu instrumental – A tempo ordinario e staccato, Allegro, Adagio e staccato, Allegro, ma non presto

„Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen”, din ciclul Neun deutsche Arien –mezzosoprană, vioară și bas cifrat

Triosonata in sol minor, op. 2/2 – Andante, Allegro, Largo, Allegro – vioară, violă și bas cifrat

Aria cu variațiuni în Mi Major – orgă

„How beautiful are the feet of them” din oratoriul Messiah – mezzosoprană și orgă

Concerto în Fa Major op. 10/1 „Cucul și privighetoarea” – orgă și ansamblu instrumental – Larghetto, Allegro, Larghetto, Allegro


Vor evolua: Orsolya Lövenberger, mezzosoprană

Iuliana Cotârlea, Mihai Silișteanu, vioară

Gabriel Silișteanu, violă

Kurt Philippi, violoncel

Ursula Philippi, orgă

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.


             Biserica Evanghelică din Prejmer, a fost construită de cavalerii teutoni la începutul anilor 1200, pe rămășițele unei basilici romane. A fost construită în stil gotic burgund și a fost catolică la origini, amvonul stând ca dovadă peste timp. În cafasul (balcon cu deschidere spre interiorul bisericii) de deasupra intrării principale, se află orga bisericii ce funcționează și în ziua de azi.

Intrarea la concerte este liberă.


.........................................................................................................


        Aproape 3.000 de spectatori şi 400 de artişti au participat la cele 10 concerte care au avut loc deja la Festivalul Musica Barcensis, în luna iulie, în bisericile evanghelice fortificate din Braşov şi împrejurimi.

Comentarii

Ultimă oră