Sari la conținut

„Festivalul de Obiceiuri Tradiţionale Cununa” la Codlea şi Prejmer

festivalul-obiceiurilor-traditionale-cununa-la-codlea-si-prejmer

Braşovul este cunoscut pentru obiceiuri tradiţionale cu mare farmec şi savoare precum Plugarul, Cununa secerătorilor sau Buzduganul.

Obiceiul Plugarului este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului. Plugarul este un simbol al preţuirii hărniciei ţărăneşti. Oamenii sărbătoresc cel mai harnic om din sat, cel care a ieşit primul la arat. El este cinstit de întreg satul pentru că este cel dintâi la muncile agricole de primăvară. Echivalentul acestuia este Tânjaua de pe Mara sau Udătoriul din Surdeşti, Ţara Chioarului, judeţul Maramureş.

Obiceiul Cununa secerătorilor reface tradiţia de la sfârşitul secerişului ce constă în confecţionarea din spicele cele mai frumoase „cununa grâului”, menită să asigure prosperitatea recoltei viitoare. În trecut, cununa era purtată pe cap de o fată până la casa celui mai vrednic gospodar al satului, aducerea festivă a cununii fiind însoţită de un cântec ritual numit  „cântecul cununii”.

Iar „Festivalul de Obiceiuri Tradiţionale Cununa” va prilejui momente memorabile în week-end-ul ce urmează, la Codlea şi Prejmer.

Aflat la prima ediţie, „Festivalul Obiceiurilor Tradiţionale Cununa” îşi propune să contribuie la revitalizarea şi valorificarea obiceiurilor vechi de muncă din diferite regiuni etnografice ale ţării.


 Festivalul va cuprinde 2 zile de spectacole, sâmbătă, 8 octombrie 2016 la Codlea (cu începere de la ora 14.30) şi duminică, 9 octombrie 2016, la Prejmer (de la ora 14.00).

Alături de ansamblurile folclorice din judeţul Braşov, Ansamblul „Măgura” şi Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”, va participa şi Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, ansamblu care va pune în scenă un obicei tradiţional legat de păstorit.

Organizatorii „consideră deosebit de oportună aducerea pe scenă a obiceiurilor tradiţionale de muncă, la o sărbătoare a roadelor muncii de peste an”.

Se doreşte ca „Festivalul Obiceiurilor Cununa”, aflat acum la prima sa ediţie să devină pe viitor tradiţie.

Comentarii

Ultimă oră