Sari la conținut

Festivalul W.A. Mozart se încheie cu două spectacole de excepție la Opera Brașov

festivalul-wa-mozart-se-incheie-cu-doua-spectacole-de-exceptie-la-opera-brasov

Două spectacole de excepție, pregătite de artiștii Operei Brașov, vor închide Festivalul W.A. Mozart. Este vorba despre „Les Petits Riens” (Micile nimicuri), singurul balet a cărui muzică a fost compusă de W.A. Mozart și Concertul Simfonic Extraordinar, ce-l va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați.

Vineri, 23 februarie 2018, de la ora 17.00, în Sala Operei, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului W.A. MOZART, brașovenii sunt invitați la singurul balet a cărui muzică a fost compusă de W.A. Mozart: „Les Petits Riens” (Micile nimicuri).

Spectacolul a fost gândit în trei tablouri de Jean-Georges Noverre, pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart și a fost creat la Academia Regală de Muzică din Paris, la 11 iunie 1778.

Pe vremea când Mozart locuia la Paris, Noverre l-a rugat să compună muzica pentru un balet gândit de el în 1767, la Viena. Baletul a fost dansat ca interludiu al operei „Le finte gemelle”, de Niccolò Piccinni. Opera a fost considerată la acea vreme un eșec și după patru reprezentații nu s-a mai jucat. Deși muzica baletului a fost bine primită, lui Mozart nu i s-a dat credit pentru ea, compozitorul fiind, la acea vreme, foarte puțin cunoscut la Paris.

Multă vreme s-a crezut că partitura baletului a fost pierdută, dar a fost descoperită în arhivele Operei pariziene, la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de atunci a intrat atât în repertoriul de balet, cât și în cel clasic.

 În distribuția spectacolului care va avea loc vineri, 23 februarie 2018 se află soliștii de balet ai Operei Brașov: Cristina Rotundu, Miruna Moldoveanu, Iulia Coșeriu, Anca Branea, Dorin Mirea, Claudiu Dane, Adrian Scriminț, precum și Ansamblul de Balet al Operei. Coregrafia și regia sunt semnate de Nermina Damian și Edina Papo (Teatrul Național Sarajevo), iar scenografia și costumele de Rodica Garștea. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regia tehnică: Dan Antipa.

Preț bilete: 20 lei; 10 lei.

Apoi, sâmbătă, 24 februarie 2018, de la ora 18.30, la Sala PATRIA, melomanii primesc o invitație specială, la finalul Festivalului W.A. MOZART 2018, ediția a IV-a, la Concertul Simfonic Extraordinar, ce-l va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați.

Fără a mai avea nevoie de nici o prezentare, celebrul dirijor va aniversa și prin acest eveniment, 80 de ani de viață și 60 de ani de carieră artistică.

În programul acestui Concert Simfonic Extraordinar, sunt înscrise lucrări inedite și atractive ale titanului muzicii universale, W.A. Mozart, pe care Opera Brașov l-a sărbătorit pe parcursul lunii februarie: Sinfonia Concertante în Mi bemol Major, KV. 297b și Simfonia nr. 35 în Re Major „Haffner”, KV. 385.


    Este cunoscut faptul că Mozart a compus „Sinfonia Concertante” pentru flaut, oboi, corn și fagot, la Paris, partitura originală pierzându-se. Există o dezbatere despre autenticitatea a ceea ce se cântă astăzi și dacă piesa existentă are legătură cu lucrarea inițială. Cercetătorii au opinii contradictorii, unii spunând că această compoziție este prezentată într-o formă viciată. Mozart și-a manifestat afecțiunea și aplecarea pentru instrumentele de suflat în operele și concertele sale, așa cum se va putea observa și în această simfonie. În această lucrare, partitura pentru instrumentele de suflat este de o finețe atât de mare, încât va fi depășită doar de „Gran Partita” KV. 361, de mai târziu. „Sinfonia Concertante” este foarte populară astăzi și este interpretată în mod frecvent.

Simfonia nr. 35 în Re major „Haffner”, KV. 385 a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart în 1782 și a fost comisionată de familia Haffner, o familie importantă din Salzburg, cu ocazia înnobilării lui Sigmund Haffner cel Tânăr. Simfonia „Haffner” nu trebuie confundată cu „Serenada Haffner”, o altă piesă pe care Mozart a scris-o pentru aceeași familie, în 1776.

„Simfonia Haffner” a avut premiera la 23 martie 1783, la Vienna Burgtheater, dovedindu-se un mare succes.

Cuyler (1995) clasifică simfoniile Haffner, Linz (nr.36) și Praga (nr. 38) ca fiind cele „trei simfonii care transcend toate lucrările simfonice anterioare” ale lui Mozart. Manuscrisul simfoniei se află în prezent în arhivele Bibliotecii și Muzeului Morgan din New York.

 Maestrul Ilarion Ionescu-Galați va dirija Orchestra Operei Brașov, în seara de 24 februarie 2018, iar soliști vor fi: Marius Ciulică – oboi, Ionel Pârlea – clarinet, Florin Simion – fagot, Liviu Săvuță – corn.

Preț bilete: 30 lei.

Biletele se vând la sediul Operei Brașov, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380 și cu o oră înainte de începerea concertului, la Sala PATRIA (în cazul în care mai rămân bilete disponibile).

Comentarii

Ultimă oră