Sari la conținut
filarmonica-brasov-ne-invita-la-concert

Filarmonica Braşov ne propune astăzi, 13 octombrie 2016, de la ora 19, un Concert Simfonic, avându-i ca protagonişti principali pe pianistul Szöcs Botond şi pe dirijorul Alexandru Ganea.

În program se vor afla lucrări celebre: W. A. Mozart - Simfonia a II-a
                                                                 Fr. Chopin - Concertul nr. 1 pentru pian
                                                                 F. Mendelssohn - Bartholdy - Simfonia a V-a


   Pianistul Botond Szöcs, face parte din noua generaţie de artişti. S-a remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energetic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa interpretării.


   De la începutul anului 2011 se pregăteşte sub îndrumarea prof. univ. dr. Stela Drăgulin, nume reputat al şcolii pianistice româneşti şi mondiale, decan al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Încă de pe băncile şcolii a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, câştigând zece premii I, printre care Premiul I şi Trofeul Concursului Naţional „Victor Giuleanu”, ediţia a III-a (2012), precum şi Premiul Remember Enescu, acordat de Fundaţia „George Enescu”.


  Un repertoriu cuprinzător – de recital şi solistic, îi asigură continuitatea apariţiilor publice din ţară şi de peste hotare. Szöcs Botond a susţinut recitaluri la Braşov, Tîrgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Arcuş, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Bucureşti (Ateneul Român-Sala Mică, Biblioteca Metropolitană, precum şi în sala „Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune).


  Din stagiunea 2012-2013 a început seria apariţiilor solistice alături de orchestrele simfonice din ţară.

Debutul solistic, la 17 ani, în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, a oferit prilejul imediat al unei reprogramări în ianuarie 2016, cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Chopin, alături de dirijorul clujean Jozsef Horváth. Preocupat de muzica de cameră, Botond a demarat ambiţiosul proiect al prezentării publice a Integralei Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart şi a Integralei Sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven.


   La palmaresul în ascensiune al lui Botond se adaugă recentele apariţii publice, care i-au sporit notorietatea.


   Alexandru Ganea face primii paşi în muzică studiind vioara la Liceul de Arte „George Enescu” din Bucureşti, liceu pe care îl absolvă în anul 1990. În anul 1996, Alexandru Ganea îşi finalizează studiile de Licenţă şi Master, specializarea vioară, în cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală.


  În anul 2001, violonistul Alexandru Ganea alege cariera dirijorală, fiind acum absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, clasa maestrului Dumitru Goia. De-a lungul anilor, Alexandru Ganea a urmat cursuri de măiestrie. În anul 2010, a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ca violonist, Alexandru Ganea a obţinut premii la diferite concursuri naţionale, cum ar fi: Premiul al II-lea la Concursul „Ciprian Porumbescu (Suceava, 1983), Premiulal II-lea la Concursul „Haricleea Darclee” (Piteşti, 1987), Marele Premiu „Struna de aur” la Concursul Internaţional de la Bydgoszcz (Polonia, 1987), ca membru al Orchestrei de Camerâ a Liceului de Arte „George Enescu”, Premiul I la Concursul „Mihail Jora”, secţiunea cvartet (Bucureşti, 1992).


   În calitate de pedagog, Alexandru Ganea a fost profesor de vioară la Liceul de Muzică. „George Enescu” până în anul 1997, când şi-a început cariera didactică universitară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În prezent, Alexandru Ganea este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei „Universitaria” din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior.

Pentru dirijorul Alexandru Ganea un pas important l-a constituit câştigarea, alături de Orchestra de Camerâ „Jeunesses Musicales”, a Premiului I la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga (Olanda, 1998).


   Filarmonica Braşov susţine concertele simfonice în Sala Patria.


      Biletele la concerte se pot procura de la:


       -sediul Filarmonicii, de luni până joi între orele 12-15 şi de la sala de concert cu o

oră înainte de spectacol.
       -casa de bilete de la Sala Patria:
           luni şi miercuri, între orele 12-15;
           marţi şi joi, între orele 16-18;
           sau cu o oră înainte începerea evenimentului.

Comentarii

Ultimă oră