Sari la conținut

Fosta închisoare comunistă din Făgăraş ar putea deveni monument UNESCO

fosta-inchisoare-comunista-din-fagaras-ar-putea-deveni-monument-unesco

Fostul penitenciar de la Cetatea Făgăraş a fost adăugat de Ministerul Culturii pe lista monumentelor propuse pentru a fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO, alături de alte foste închisori comuniste, respectiv cele de la Jilava, Râmnicu Sărat, Piteşti şi Sighetu Marmaţiei.


       Monumentul este menţionat ca propunere pentru includerea în patrimoniul mondial într-un proiect de hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare în vederea gestiunii, protecţiei şi monitorizării monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi în Lista indicativă a României pentru includerea unor monumente în Lista Patrimoniului Mondial şi a zonelor lor de protecţie, aflat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Culturii până la data de 1 iulie.


     Pe lângă lotul de cinci foste închisori comuniste, Ministerul Culturii a mai propus includerea în patrimoniul mondial UNESCO a încă 17 monumente din România, de la puncte de frontieră ale Imperiului Roman, la situri ale memoriei primului război mondial (Mausoleul de la Mărăşeşti, Mausoleul de la Mărăşti şi Mausoleul de la Soveja).

  În momentul de faţă, judeţul Braşov are două monumente istorice incluse în patrimoniul UNESCO, respectiv bisericile fortificate de la Prejmer şi satul Viscri.

Numărul decedaţilor, necunoscut

Închisoarea comunistă din Cetatea Făgăraş a fost înfiinţată după cel de-Al Doilea Război Mondial, mai exact în anul 1948, având această destinaţie până în 1962. În această perioadă, între zidurile care odată găzduiau Dietele şi balurile Transilvaniei, s-a strecurat tortură şi chiar moartea, numeroşi deţinuţi găsindu-și sfârșitul acolo. Istoricii estimează că la Făgăraş au fost închişe între 600 şi 1.000 de persoane, iar numărul celor decedaţi a rămas necunoscut.


     Abia după 1962 a fost desfiinţată închisoarea, iar Cetatea a intrat într-un program de restaurare, iar după finalizarea lucrărilor a fost înfiinţat Muzeul Cetăţii Făgăraşului şi Biblioteca Municipală a oraşului, instituţii ce funcţionează şi în prezent.

Comentarii

Ultimă oră