Sari la conținut

Foto de senzaţie: O stea a înghiţit o altă stea!

foto-de-senzatie-o-stea-a-inghitit-o-alta-stea

Astronomii au facut o descoperire bizara, dar extrem de importanta, in premiera: un sistem format dintr-o stea in interiorul careia a fost absorbita o alta stea. Daca pana acum doar se banuia ca acest fenomen este posibil, e prima oara cand se observa asa ceva.

Inca din 1975 a fost formulata o teorie legata de un astfel de fenomen de catre astronomii dr. Kip Thorne si dr. Anna Zytkow, informeaza Daily Mail. Pana acum, insa, nu se facuse si vreo descoperire in acest sens. Sistemul binar nou gasit a primit, prin urmare, numele celor doi: Thorne-Zytkow.

O stea neutronica ajunge sa fie absorbita de vecina sa, o supergigantica rosie, in urma unei coliziuni.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul Telescopului Magellan Clay din Las Campanas, in Chile. Astronomii analizau spectrul luminii emise de unele stele aflate in stadiul de supergigante rosii, observand ca una dintre acestea, HV 2112, din Norul Mic al lui Magellan, aflata la o distanta de 200.000 de ani lumina, avea o semnatura chimica complet diferita de alte stele de acelasi fel.

Cercetarile ulterioare, care au evidentiat in liniile de spectru un exces de rubidiu, litiu si molibden, au aratat si prin ce este unica aceasta stea, ea ascunzand in interior o alta, de unde isi tragea si energia.

Supergigantele rosii sunt, din punct de vedere al volumului, cele mai mari stele din Univers, ele avand si cea mai mare masa. Stelele aflate in acest stadiu, de supergigante rosii, au o durata de viata relativ scurta, de numai cateva sute de mii, maximum un milion de ani.

Unul dintre cei doi astronomi, Kip Thorne, dupa care a fost botezat sistemul solar, a trait pentru a-si vedea teoria confirmata, peste 40 de ani.

Comentarii

Ultimă oră