Sari la conținut

FRH va retrage numărul 10 de la naţională! Ce spune Gaţu după decesul lui Gruia

frh-va-retrage-numarul-10-de-la-nationala-ce-spune-gatu-dupa-decesul-lui-gruia

Federația Română de Handbal (FRH) va retrage definitiv tricoul cu numărul 10 din echipa națională, în luna ianuarie, în cadrul unei ceremonii speciale la meciul România - Finlanda de la Baia Mare, în memoria fostului mare jucător Gheorghe Gruia, decedat miercuri, în Mexic, la vârsta de 75 de ani.

Gheorghe Gruia este un simbol al handbalului nu doar din România, ci de pe întreaga planetă. În 1992, el a fost numit ''cel mai bun jucător al tuturor timpurilor'' de către Federația Internațională de Handbal. Distincția a completat cariera unică a unui jucător care a fost supranumit ''mâna de aur'' a handbalului românesc.

Gheorghe Gruia a câștigător două titluri mondiale, în 1964 și 1970, și o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1967. De asemenea, Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. În competițiile de club, Gheorghe Gruia a devenit în 1968 campion al Europei cu Steaua. Alături de clubul militar, căruia i-a dăruit întreaga carieră, a cucerit nu mai puțin de opt titluri de campion.

"Cu poveștile despre Gheorghe Gruia am crescut. Nu l-am văzut jucând decât pe vechile înregistrări dar cele auzite despre el mi-au marcat adolescența și tinerețea. Mai târziu când l-am cunoscut, poveștile au pălit. Rar mi-a fost dat să văd om mai viu, mai ager și spiritual. A plecat dintre noi de două ori. Prima oară când a ales Mexicul și a lăsat un gol în Familia Handbalului Românesc. Dar legenda a crescut! A doua oară, astăzi, a plecat dintre noi de tot! Dumnezeu să-l ierte! Rămâi veșnic în memoria noastră, Nea Guriță!", afirmă președintele FRH.
"De aseară plâng continuu. Nu pot spune decât atât: a murit el mai mare handbalist al României şi al lumii. Din păcate a murit singur, departe de casă, în Mexic. Mă gândesc să facem un muzeu dedicat lui Gheorghe Gruia, unde să fie expuse toate trofeele câştigate de el", a menţionat Gaţu.

Comentarii

Ultimă oră