Sari la conținut

Gata cu istoria cu doi stăpâni şi niciun proprietar

gata-cu-istoria-cu-doi-stapani-si-niciun-proprietar

Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean au găsit soluţia pentru a rezolva problema situaţiei juridice a monumentelor istorice. Noul Cod administrativ permite o procedură care „ocoleşte” Guvernul României

După aproape trei ani de birocraţie şi promisiuni de la Guvern, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean au găsit soluţia pentru reglementarea situaţiei juridice pentru mai multe monumente, care, acum, sunt înscrise în Cartea Funciară, atât în dreptul administraţiei judeţene, cât şi a municipalităţii.


   „Am rezolvat problema cu Consiliul Judeţean Braşov. Am identificat şi soluţia legală şi mai trebuie făcute numai inventarele şi procese-verbale de predare primire”, ne-a declarat primarul George Scripcaru. Iniţial, acest transfer ar fi trebuit să se facă printr-o hotărâre de Guvern, însă primarul a declarat că, odată cu adoptarea noului Cod Administrativ nu mai este nevoie de un astfel de act normativ. „Acest lucru se poate face acum şi între Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov”, a explicat edilul.


   El a precizat că, de la Guvern, Primăria a primit o adresă că este în derulare procedura de aprobare a actului normativ, iar municipalitatea a răspuns că renunţă la respectiva procedură. Estimarea primarului a declarat că inventarele şi procesele-verbale se vor semna în scurt timp.


     Reamintim că, din anul 2016, Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov au început demersurile pentru reglementarea situaţiei juridice a unor turnuri şi bastioane, a zidurilor cetăţii şi a Casei Sfatului. În acest moment, în Cartea Funciară, acestea apar ca fiind în proprietatea Municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, astfel că nici una dintre cele două entităţi nu poate face investiţii. Prin acest demers, monumentele care apar acum în inventarul judeţului Braşov şi a Primăriei Braşov ar urma să treacă în proprietatea municipalităţii braşovene.


    În cauză sunt Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru, unele dintre acestea fiind închise încă din anul 2015.

Comentarii

Ultimă oră