Sari la conținut

Gerul îi determină pe oamenii străzii să se adăpostească la azilul de noapte

gerul-ii-determina-pe-oamenii-strazii-sa-se-adaposteasca-la-azil-

Conducerea Centrului pentru persoane fără adăpost se aşteaptă ca numărul persoanelor găzduite să crească în următoarele zile.

Gerul din noaptea de duminică spre luni a adus deja 19 persoane în Centrul pentru persoane fără adăpost. 12 dintre oamenii străzii au venit singuri, iar 7 au fost aduşi de echipaje ale poliţiştilor şi de ambulanţe. Alte 30 de persoane îşi găsesc în prezent adăpost la Centrul din Uzina 2.

În Adăpostul de noapte, în regim de urgenţă, pot fi primite, dacă este nevoie, peste 50 de persoane. Cei care sunt aduşi din gerul nopţii sunt mai întâi deparazitaţi şi spălaţi.

„Beneficiarii au fost aduşi în regim de urgenţă, au fost igienizaţi, li s-a oferit un pat cald, li s-a oferit posibilitatea să ia legătura cu asistentul social pentru demersurile necesare dacă doresc în continuare să beneficieze de condiţiile centrului nostru”, a precizat Ioan Mircea Baciu, şef serviciu Centrul pentru Persoane fără Adăpost Braşov.

Sunt însă şi anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită ajutorul. În primul rând să nu bea şi să nu fie violenţi cu personalul centrului sau alţi beneficiari. La Adăpostul de noapte primesc haine calde şi pot dormi într-o cameră caldă.


   Cei care doresc să nu mai fie oameni ai străzii pot solicita ajutorul asistenţilor sociali de la centru, care îi vor sprijini să-şi facă actele, dacă nu au şi să primească un ajutor social. De asemenea, pot sta pe parcursul zilei în Centrul de zi de informare şi Consiliere, unde primesc şi mâncare.

Sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă, moment în care pot primi găzduire la Centrul de tip rezidenţial, unde pot sta 12 luni, cu posibilitatea de prelungire a şederii pentru alte 12 luni. Acolo au condiţiile necesare: băi cu duşuri, sală de mese, chiar şi un oficiu. Este şi o sală de lectură şi calculatoare, pentru cei care au nevoie. „Centrul de tip rezidenţial este un serviciu care oferă toate condiţiile pentru ca un beneficiar să poată economisi bani în vederea reintegrării sociale”, a explicat Ioan Mircea Baciu.

În prezent, pentru Centrul de zi de informare şi consiliere sunt 17 contracte încheiate. În centrul rezidenţial sunt 24 de persoane. Pentru a sta în centrul de tip rezidenţial, este nevoie ca persoana să lucreze şi să obţină un venit măcar de trei ori mai mare decât venitul minim garantat.

Comentarii

Ultimă oră